Tonerek és tintapatronok

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Irodaszerek és iskola
Akciók

Sabbatical: Egy szünet, amely megváltoztathatja az életét

Ha marketing, IT vagy bármilyen más területen dolgozik, egy nap elfogyhat az energiája. Dolgozik, mindent belead, és hirtelen jön a kiégés, vagy a jelek szerint ez a közeljövőben már bekövetkezik.

Nyugtalanságot, szorongást és hatalmas kimerültséget kezd érezni. A szabat definíciója egy „munkaszünet" vagy a szótár szerint alkotói szabadság, amely alatt az alkalmazottak űzhetik érdeklődési körükett, például utazást, írást, kutatást, önkéntes munkát vagy egyéb tevékenységeket (vagy pihenést). Ebben az időszakban a munkavállaló továbbra is a cég alkalmazásában áll, de nem kell normál munkafeladatait ellátnia, és nem kell bejelentkeznie a munkába.

Minden, amit a Sabbaticalról tudni érdemes

Az íróasztalánál ülve befejezi a prezentációt, és gondolatai egy tátrai túraútvonalon járnak. Számokat ír be egy Excel-táblázatba, miközben gondolatai a tengerpartra vándorolnak. Nemsokára gondolatban összepakolja a bőröndjét, és azon tűnődik, mennyi szabadsága van még.

Talán nem csak nyaralásra van szüksége. Szüksége van egy hosszabb szünetre, időre új szenvedélyek és helyek felfedezéséhez. Szüksége van egy sabbaticalra. Ha még nem találkozott ezzel a szóval, néhány kérdésre választ kell kapnia. Meddig tart a sabbatical? Hogyan kell eljárni, ha kéri? Tegyük tisztába a dolgokat, és először beszéljünk a Sabbatical szó jelentéséről.

 

forrás: canva

Mi az a Sabbatical?

A Sabbaticalt  a 19. század vége óta kötik az akadémiához, amikor a professzorok egy szemeszter szabadságot vehettek ki arra a célra, hogy egy másik egyetemen vagy egy másik országban tanítsanak vagy kutassanak. A sabbatikal azonban nem csak professzorokra éevényes. Ha időt szakít az utazásra, akkor a sabbatikal hasznos lehet, függetlenül attól, hogy   a karrierje milyen területen hasznosul. Az ilyen szabadság meghosszabbított munkahelyi szabadság. A munkaadók általában garantálják, hogy az ilyen típusú szabadságot igénybe vevő munkavállaló visszatérésekor visszakapja az állását.

A sabbatical eltér a szokásos szabadságtól. Sokkal többet kínál, mint egy hosszabb szünetet a munkából, lehetővé téve, hogy valóban kiszakadjon a munkából. Ez szintén nem ugyanaz, mintha teljesen megszakadna a karrierje azzal, hogy elhagyja jelenlegi pozícióját. A szünet itt azt jelenti, hogy azt tervezi, hogy visszatér a munkahelyére, és a munkáltatója garantálja, hogy pozíciója nyitva marad, és Önre vár.

A szabadidő eltöltése átalakító lehet, és felkészít arra, hogy végül új perspektívákkal, nagyobb önbizalommal és több energiával térjen vissza a munkához. A minden eddiginél magasabb kiégéssel (és a munkahelyek fluktuációjának jelentős mozgatórugójával) ingyenes ajándékot kínálnak azoknak a munkáltatóknak, akik meg akarják tartani a tehetséges alkalmazottakat, valamint azoknak az alkalmazottaknak, akik az alaphelyzetbe állítás és a megújulás módját keresik.

Kivehetek szabadságot a munkából?

Az, hogy tud-e szabadságot kivenni a munkából, nagyban függ az Ön konkrét munkájától. Egyes munkahelyeken integrált programok vannak, amelyek szabályokat határoznak meg az e tapasztalat iránt érdeklődő alkalmazottak számára. Még a szabványos programokkal nem rendelkező helyek is nyitottak lehetnek erre a lehetőségre, ha jól bemutatja a tervet. Ne utasítsa el ezt a fajta szabadságot, ha szeretne ilyen szabadidővel feltöltődni. Természetesen mindig a munkáltatóval kötött közvetlen megállapodásról van szó. Eddig a „fizetetlen szabadság" kifejezést gyakrabban használták. A Munka Törvénykönyve, mint olyan, nem állapítja meg a fizetés nélküli szabadsághoz való jogot, de lehetővé teszi, hogy a munkáltató fizetés nélküli szabadságot biztosítson a munkavállalónak, ha azt kéri. Mivel a Munka Törvénykönyve lehetőséget biztosít a munkavállalónak fizetés nélküli szabadság igénylésére, a munkáltató ezt a kérelme alapján megadhatja. Az Mt. 141. § (3) bekezdése ugyanakkor kimondja, hogy a munkáltató a szóban forgó rendelkezésben pontosan meghatározott egyéb okból fizetés nélküli szabadságot biztosíthat a munkavállalónak, ami azt jelenti, hogy a munkáltató nem rendelkezik fizetés nélküli szabadság megállapításának jogával más meghatározott okból. Ennek meghatározására a munkáltató által meghatározott okokból semmilyen esetben sem jogosult, mint pl. munkavégzési akadályok az oldalán, amelyek miatt nem lehet munkát kijelölni a munkavállalónak.

A fizetés nélküli szabadság kérésének azonban több oka is van. A munka törvénykönyve szempontjából a fizetés nélküli szabadság igénybevételének leggyakoribb helyzetei:

- közérdekű fizetés nélküli szabadság

- önkéntes katonai kiképzés miatt fizetés nélküli szabadság

- önkéntes tevékenység miatti fizetés nélküli szabadság

- fontos munkahelyi akadályok miatti fizetés nélküli szabadság 

Találkozhat állampolgári feladatok ellátásához szükséges fizetés nélküli szabadsággal, valamint közfeladat ellátásához szükséges fizetés nélküli szabadsággal is.

De térjünk vissza a Sabbaticalhoz, ami új, de sok cégnél már jól ismert kifejezés. Egyes IT-cégek vagy marketingcégek a Sabbaticalt is beszámítják a vállalati juttatások közé. Tehát a távmunka mellett a Sabbatical mellett is kiállnak, ha meg akarják tartani a dolgozót.

Ki vehet ki sabbaticalt? 

Ez ismét elsősorban a vállalati politikától függ. Egyes vállalatok fizetett szabadságot kínálnak egy bizonyos munkaviszony után, vagy arra ösztönzik a munkavállalókat, hogy folytassanak szakmai fejlődést, és bármikor vagy bármilyen okból fizetés nélküli lehetőségeket kínálnak. Más cégeknek nincs szabadnapi programja, de nyitottak lehetnek az ötletre.

Mindenképpen indokoltnak vagy célnak kell lennie a szabadság idejére vonatkozóan, hogy jelezze munkáltatójának, hogy tudja, miért kér szabadságot. Az emberek különféle okokból vesznek ki szabadságot, a külföldi önkéntességtől kezdve a kutatáson vagy könyvíráson át a karrierjüket segítő készségek fejlesztéséig (például egy második nyelv tanulásáig). Mások az időt más kultúrák felfedezésére, kreatív projektek megvalósítására, vagy a szükséges pihenésre használják fel.

A sabbatical segíthet abban, hogy az alkalmazott kipihenten, boldogabban és produktívabban térjen vissza a munkába, új ötletekkel és új készségekkel. Ha cége úgy látja, hogy az ötlet mindenki számára előnyös, akkor valószínűbb, hogy a Sabbaticalt jóváhagyja.

Meddig tarthat a Sabbatical?

Meg fog lepődni, de a sabbatical általában egy hónaptól több évig tarthat. Végső soron azonban a munkáltató határozza meg, hogy meddig tarthat ez a szabadság. Ha jogosult fizetett szabadságra, akkor valószínűleg rövidebb lesz. A fizetés nélküli szabadság tovább tarthat.

A vállalatok néha úgy tervezik meg a szabadságot, hogy ösztönözzék az alkalmazottakat arra, hogy folytassák a nekik való munkát, és egy bizonyos idő elteltével szabadságot ajánlanak fel. Egyes cégek öt év után, majd hosszabb szabadságot kínálnak, ha a munkavállaló további évekig marad a vállalatnál. Vannak olyan helyzetek, amikor a munkavállaló fel akarja mondani a munkaviszonyát, és a cég egy sabbaticalt ajánl neki gondolkodásra és pihenésre 

Hogyan lehet sabbaticalra jelentkezni

A szabadságolás nem olyan mélyen épült be a modern munkakultúrába, mint mondjuk az e-mailek vagy a Zoom-hívások. Tanulja meg, hogyan kell szabadságot kivenni a sikerre való felkészüléshez, attól a pillanattól kezdve, hogy megkéri a munkáltatóját, egészen az esetleges visszatérésig.

Ismerje meg cége szabadságolási szabályzatát

A tervezés megkezdése előtt fontos tudnia, hogy ki tud-e kivenni szabadságot úgy, hogy az még nincs tervbe véve. Tekintse meg alkalmazotti kézikönyvet, olvassa el cége webhelyét, vagy kérdezze meg a humánerőforrás-osztályt a szabadságra vonatkozó szabályokról, majd készüljön fel arra, hogy betartsa a cége szabályait.

Ne feledje, hogy munkáltatója továbbra is nyitott a szabadidő gondolatára, még akkor is, ha nincs hivatalos szabályzata. Ha a munkáltatója nem rendelkezik hivatalos meghosszabbított szabadságra vonatkozó szabályzattal, gondolja át, hogyan tud olyan tervet kidolgozni, amely mindkét felet kielégíti. Ebbe beletartozik a kreativitás, a munkahelyi előnyökkel és ösztönzőkkel. Például éves bónusz vagy fizetésemelés helyett néhány hónap szabadságot kérhet. 

Készítse elő kérelmezését

Mindenki vehet ki egy sabbaticalt? Nem mindig, de ha egy okos módot talál arra, hogy szabadságot kérjen, megnő az esélye annak, hogy szabadságot kapjon. Mielőtt sabbaticalt kérne, egy tervet kell kidolgoznia, különösen akkor, ha a munkahelyén még nincs szabadságra vonatkozó szabályzat. Kezdje azzal, hogy felteszi magának a kérdést, hogy miért vesz ki szabadságot, és tudja, milyen előnyöket szeretne kapni a szabadságolásból, így hatékonyan megoszthatja céljait. A helyi kultúra megismerésétől és egy idegen nyelv elsajátításától ott, ahol cége terjeszkedni szeretne, egészen a szünetig, hogy új perspektívát nyerjen, amikor kiégettnek érzi magát. Számos jó ok van a sabbatical mellett. Tudja meg, mi az Ön oka, amikor igény szerinti ajánlatot hoz létre.

Válasszon megfelelő időpontot az utazáshoz

Függetlenül attól, hogy külföldön szeretne önkéntes munkát végezni, kihasználni a kalandvágyat, a szabadság ideje a feltöltődés és a munkán kívüli szenvedélyek felfedezésének ideje. Akkor lesz a legnagyobb esélye a szabadság jóváhagyására, ha olyan utazási „időt" választ, amely nem hozza nehéz helyzetbe munkáltatóját.

Van egy kulcsfontosságú csapattársa, aki szülői szabadságot vesz, vagy egy különösen mozgalmas szezon közeleg a munkahelyén? Nem ez lesz a legjobb alkalom a sabbaticalra. Őrizze meg szakmai hírnevét, és kérjen szabadságot akkor, ha az mindkét fél számára hasznosabb. 

Ellenőrizze a pénzügyeit

Jobb állapotban van, ha a cége fizetett szabadságot kínál, de sok vállalat nem fizeti ki teljes mértékben (ahelyett, hogy egyáltalán) az alkalmazottait az ilyen típusú szabadságért. Akárhogy is, előfordulhat, hogy az utazási tervei finanszírozása mellett otthon kell fizetnie a számlákat. Vessen egy pillantást bankszámlájára, és szánjon időt arra, hogy kiszámítsa azokat a költségeket, amelyeket az irodától távol töltött idő alatt fedeznie kell. 

Ha úgy találja, hogy csak akkor tud szabadságot kivenni a munkából, ha dolgozik, ezt beépítheti az ütemtervébe. Taníthat angolt külföldön, vagy a digitális nomád utat járhatja be; Az új típusú munka értéket adhat a tapasztalataihoz, miközben finanszírozza a szokásos munkától való szünetet.

Mutassa be ötletét

Ha ismeri cége politikáját, és megvan a terve, ideje beszélni a főnökével. Egy gondosan átgondolt terv megmutathatja cégének, hogy valódi céljai vannak a tartalmas szabadságra.

A vállalatok akár utazási finanszírozást is kínálhatnak, ami jó hírt szerezhet számukra (gondoljon arra, hogy kutatást végez, és olyasvalamit publikál, amely a szakterületének szakértőjeként pozicionálja Önt), ezért ügyeljen arra, hogy ezt az álláspontot képviselje, ha szükséges. De ne feledje, hogy a feltöltődés, hogy ne égjen ki, szintén érvényes cél.

Fejlessze képességeit szabadidejében

Tartsa szem előtt a Sabbatical által kínált feltöltődési előnyöket, ha szeretne felkészülni a zökkenőmentes átmenetre, amikor visszatér a munkába. Győződjön meg arról, hogy készségei ugyanolyanok, mint amikor elment, és még jobb, ha a szabadságot arra fordíthatja, hogy olyan készségeket szerezzen, amelyek személyes és szakmailag is segítséget nyújtanak Önnek.

Talán szeretne egy kreatív projekten dolgozni, kutatni vagy nyelvet tanulni külföldön. Használja idejét, hogy kiélje szenvedélyeit, és fedezze fel azokat a készségeket, amelyek még jóval azután is feldobják az önéletrajzát, hogy hazatért a szabadságról. 

Maradjon kapcsolatban a munkáltatóval

Mindenképpen fel kell vennie a kapcsolatot a munkáltatójával, mielőtt eljön az ideje, hogy hazamenjen, hogy utolérje és visszatérjen a munkahelyére. A Sabbatical ideje alatt utazási jegyzeteket is közzétehet, vagy alkalmanként szabadúszó projektet is vállalhat, hogy továbbra is részt vegyen benne. Soha nem árt emlékeztetni az embereket odahaza, hogy még mindig a csapatuk tagja.

Ideje visszaállítani a Sabbaticalt?

Ha egy kis szünetre vágyik a mindennapi munkából, és új helyekkel, új perspektívákkal és személyes fejlődéssel szeretné megtölteni az idejét, készen áll arra, hogy mozgásba hozza az idejét. Minden bizonnyal felfrissülten tér vissza, de lehetősége lesz felfedezni a körülötte lévő világot oly módon, ami csak akkor lehetséges, ha van valós ideje. 

Végezetül érdemes még egy dolgot megemlíteni, akár fizetés nélküli szabadságot kér, akár a cég engedélyezi a szabadságot, tájékozódjon az egészségbiztosítás kifizetésének feltételeiről ebben az időszakban. Valószínűleg a munkáltatója törli Önt a nyilvántartásból, és Ön „köteles" ezt az időszakot önköltségesként lefedni.