Irodaszerek és iskola

Starlink Elona Muska Szlovákiában is

A SpaceX vállalat főnöke, Elon Musk a Starlink műholdas internetet elhozza a szlovákokhoz is. Azonos nevű cége 2015-ben kezdett olyan műholdakat fejleszteni, amelyeknek a Föld legelérhetetlenebb helyeire is el kell juttatniuk az internetet. Az első prototípusokat 2018-ban bocsátották pályára. Ezt követően a következő években több mint 1000 Starlink műholdat telepítettek. Idén januárban a SpaceX újabb 60 műholdat vitt pályára a Falcon 9 orbitális rakéta segítségével. Átszámítva csaknem 14 tonnát tudott földkörüli pályára állítani. Az új Starship űrhajóval egyszerre akár 400 műholdat is fel lehet bocsájtani. Jelenleg közel 1800 darabnak kellene az orbitális pályán lenni. Ide tartoznak a prototípusok vagy a nem működő egységek, amelyek nem részei egy működő hálózatnak. A projekt végleges változata 12 000 műholdból áll majd. A teljes műhold-konstellációnak 2027-ben kell elkészülnie.

 

 

Starlink műholdas konstelláció a globális internetes lefedettséghez

Ezt a projektet jó csatlakoztatással rendekező, globális nagy sebességű internetszolgáltatásként mutatják be. A csatlakoztatásnak a földi infrastruktúra nélküli területeken is működnie kell. Természetesen Starlink vállalat felszerelésének a segítségével. A felhasználó egy kültéri egységet (körülbelül 85 cm-es parabolaantenna) és egy beltéri egységet (modem Wi-Fi routerrel) és kábelezést használ az internetkapcsolat biztosítására.

 

 

A műholdas internet nem új keletű, már használatban van, de eddig még soha nem állítottak műholdat pályára ilyen közel a Földhöz. Keringési távolsága 550 km. Ez a tény biztosítja a nagyon jó sebességet és az alacsony késleltetést. A válaszadás ideje körülbelül 15 ms lehet. Eddig a valós válaszadást 25-35 ms-ra becsülik.  A teljes rendszernek peer-to-peer protokollt és végpontok közötti titkosítást kell használnia.

Az utolsó fázisban a Starlink műholdakat számos föld körüli pályára telepítik, három magassági tartományban. Legközelebb a talajhoz 336, 346 km és 550 km magasságban. Ezen magasságok mindegyikén számos műholdat telepítenek majd. Az egész rendszer a Föld körül keringő műholdakon alapul. Ezt a nyári hónapokban egymást követő fények sorozataként láthattuk.

A földi egységet úgy kell elhelyezni, hogy semmi ne akadályozza láthatóságát az ég felé. A  parabolaantenna motor által vezérelt, és az első indításkor beállítja magát (kalibrál), és a legerősebb jelű műholdra csatlakozik. A mozgása során már nem kell motor segítségével irányítani a műholdak felé, mert a műhold lefedettség sűrűsége automatikusan átkapcsolja a legjobb jelre az áthaladó műholdaktól, amelyek között vált. A parabolaantenna úgynevezett fázismezőt használ, hogy egyszerre több műholddal kommunikáljon. Még a rövid válaszadás  is biztosítja, hogy a felhasználó ne érezze az átmenetet egyik műholdról a másikra. Az egyes műholdak jelének sugara kisebb, mint a földtől százszor távolabb eső műholdaké. Mivel kevesebb kilométert fednek le, ezért kell annyivel több belőlük, mint a hagyományos műholdakból.

 

A műholdas internet a jövőt jelenti

A műholdas internet vezetékes vagy más földi erőforrások helyett geostacionárius kommunikációs műholdakon keresztül érhető el. Annak ellenére, hogy nem kínál olyan gyors internetet (eddig 50-150 Mbps), mint egy klasszikus mobil vagy földi szélessávú hálózat, nagy előnye a rendelkezésre állás, különösen a nehezen elérhető helyeken. Nem a gyors optikai internettel való versengésről van szó, hanem arról, hogy pótoljuk azokat a hiányosságokat, ahol a földi vagy a mobilinternet különböző okok miatt nem lehetséges. Ha gyors optikai internetet használ, valószínűleg nem Ön a műholdas internet célcsoportja. Előnyben kell részesítenie a távoli helyeken lakókat, ahol nincs mobilinternet-lefedettség vagy földi sugárzás. Jó példa erre Amerika vagy Ausztrália távoli, nagy részei.

Maga az Európai Unió is hangsúlyozta, hogy a digitalizáció egyik legfontosabb tényezője az internet elérhetősége. Minden országnak megvannak a holt pontjai, ahol még mindig nincs internet lefedettség. Ez is lehet az egyik megoldás arra, hogy mindenhol internetcsatlakoztatáshoz jussunk. Németország még azt is fontolgatja, hogy támogatást nyújtson azoknak a felhasználóknak, akik a műholdas internetet választják. Mivel lényegében ez lesz a világ legnagyobb lefedettségű internetkapcsolata, a Starlink monopóliuma növekszik. Hozzá kell tennünk, hogy jelenleg ez  így van. A Viasathoz és az Amazonhoz hasonló cégeknek ugyanez a szándéka, és sok más kisebb cég is a keringő pályákban látja a megoldást.

 

A készülék továbbra is drága a végfelhasználó számára

Műholdas internetszolgáltatások és Starlink eszközök értékesítése jelenleg lehetséges a Starlink.com oldalon. Miután megadta azt a helyet, ahol szüksége van az internetre megadhatja az utca, város vagy település nevét, vagy pedig a digitális cím plusz kódját a szélesség és hosszúság alapján, ami után az előrendelési űrlap oldalára kerül. Ez a rész információkat tartalmaz az elérhetőségről vagy arról, hogy a szolgáltatás mikor lesz elérhető a területen. Ez a szabályozó hatóságok jóváhagyásától függ. A letét 99 dollár (81,77 €), az eszköz  ára 499 dollár (412,15 €). Az internet havi költsége 99 dollár (81,77 euró). Tehát továbbra is drága hardverről van szó, annak ellenére, hogy maga a Starlink valószínűleg veszít a termelésben. Idővel a gyártási technológia változhat, és a költségek alacsonyabbak lehetnek. De még nem úgy néz ki. Éppen ellenkezőleg, az internetes szolgáltatások havi költségei csökkenhetnek a felhasználók számának növekedésével. A Starlink szolgáltatások 2022-ben vagy később válhatnak elérhetővé a szlovák és cseh felhasználók számára. Ez mindig a felhasználó tartózkodási helyétől függ.

 

Miért fogják az asztrológusok a fejüket?

Az égbolt soha többé nem lesz olyan, mint amilyennek ismerjük – mondják az asztrológusok, és figyelmeztetnek arra, hogy ne árasszák el az eget műholdakkal, ami nagymértékben rontja a csillagok megfigyelését. Elon Musk elmondta, hogy a cég dolgozik a problémán, és a műholdak speciális fényvisszaverő bevonattal lesznek ellátva. Ez azonban nem alkalmazható az egész készülékre. A napsütötte mesterséges műholdak fényei összetéveszthetők lesznek a csillagok fényével.

Emellett a természetvédők is figyelmeztetnek az űrszemét csökkentésének jelentőségére. A Föld körül már ma is sok űrszemét található az űrben, például nem működő műholdak és azok részei. Az eltávolításuk helyett egyre több műhold fog megjelenni. Nem csak Starlink műholdakról van szó, hanem az Amazon és más kisebb cégek is terveznek műholdakat keringő pályára. A Celestrack.com oldalon megtekintheti a Föld körüli műholdak sűrűségét.

 

 

Elon Musk nem titkolja a Mars gyarmatosításának gondolatát. A Starlink Internet projekttel új pénzügyi forrásokhoz juthat. A SpaceX 2018-ban összesen 11 927 műhold üzemeltetésére kapott engedélyt a Szövetségi Kommunikációs Bizottságtól. 2019-ben a cég ismét további 30 000 műhold üzemeltetési engedélyét kérte. Mindegyiket szélessávú internetlefedettséghez kell használni az egész világon az egyenlítőtől + 53°-os sávban. Tekintettel arra, hogy a világ lakosságának körülbelül 45%-a még mindig nem rendelkezik lefedettséggel, ez egy meglehetősen nagy piac. Természetesen aggodalomra ad okot az égbolt megfigyelésére gyakorolt negatív hatás. Bár a Starlink elkötelezett a műholdak visszaverő képességének csökkentése mellett, ennek ellenére az égbolt megfigyelése során kedvezőtlen hatással lesz a földi csillagászat fejlődésére.

További kockázatot jelent, hogy a műholdak mennyisége nyugtalanságot válthat ki az esetleges ún Kessler-szindróma keletkezésével. Ez egy olyan forgatókönyv, amelyben a Föld alacsony pályáján lévő objektumok sűrűsége meglehetősen magas, így az objektumok ütközése olyan sorozatot idézhet elő, amelyben minden ütközés űrtörmeléket hoz létre, ami növeli a további ütközések valószínűségét. Az eredmény a pályán keringő törmelékek száma lenne, ami több évtizedig korlátozná és megakadályozná más műholdas programok működését, amíg a töredékek többsége spontán el nem tűnik. Egy másik tény, hogy ma még nem tudjuk megítélni, hogy a természetellenesen ragyogó égbolt miként befolyásolja az éjszakai madarak és más éjszaka mozgó állatok tájékozódását.