Irodaszerek és iskola

Szójatinta

Arra számítunk, hogy a közeljövőben a környezetvédelmi szempontok sokkal inkább érintik majd a nyomtatókhoz való tinta- és lézerpatronok gyártását is. De még ma sem hanyagolható el a környezetvédelem e tekintetben. A hagyományos kőolajalapú tinta mellett az 1970-es évek vége óta említik a szójatintát is, ami környezetbarát hírében áll. Természetesen az átfogó koncepcióban vannak előnyei és hátrányai is.

 

Hogyan készül a szójatinta

Maga a szójatinta előállítása nem csak az alapanyagból, az enyhén finomított szójababolajból áll. Gyanták, viaszok, pigmentek és egyéb adalékanyagok keverésével, amelyek megegyeznek a kőolaj alapú attribútumokban használtakkal, a megfelelő keverék jön létre. A lebonthatósági kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy a 100%-os szójatintában lévő pigmenthordozó csaknem 2-szer jobban lebomlik, mint a szójaolajból és kőolajgyantákból készült tinta, és négyszer jobban, mint a hagyományos kőolajtinta. A szójatinta fontos vagy inkább hasznos összetevője a papír újrahasznosításának, mivel a szójafestéket könnyebb eltávolítani a papírról, mint a szokásos tintát a színtelenítési folyamat során.

 

Ami a szójatermés nagy részét illeti, nem igényel öntözést, és amellett, hogy korlátozza a rögzített tápanyag mennyiségét, nem hagy annyi mezőgazdasági maradékot, mint más növények. További szempont a VOC (illékony szerves tápanyagok) alacsony szintje, és ezáltal a mérgező kibocsátások által okozott légszennyezés alacsony értéke. A minőség a tiszta szójababolaj értékét is tükrözi, amely kevesebb pigmentet tartalmaz, mint a tiszta kőolajpárlatok. A kutatás során olyan nyomtató megfigyelésekről is beszámoltak, amelyek alacsonyabb tintafelhasználást jelentettek, ha ugyanannyi nyomatot nyomtatnak, mint a hagyományos kőolaj alapú tintával. A plusz az élesebb és tisztább kép újságnyomtatáskor és sokkal alacsonyabb költségek.

 

A szójatinta fő hátrányai

Az összes előny ellenére vannak bizonyos hátrányai ennek a tintatípusnak. A legnagyobb dolog az, hogy a szójatinta száradási ideje tovább tart, mint a kőolajalapú tintáké. Ennek az az oka, hogy nem tartalmaz elpárolgó oldószereket VOC formájában. Egyes nyomdagépeknek, amelyek bevonatos papírt használnak (főleg magazinokban használják) a porózus, bevonat nélküli papír helyett (ez a klasszikus újságok esetében így van), meg kell küzdeniük ezzel a problémával. Esetükben a tinta megszáradhat abszorpciós vagy akár infravörös melegítők segítségével. Egy másik probléma, hogy a szójatinta szójababból készül, és ez összefügg a brazíliai erdőirtással. Ez pedig már önmagában a jelentős üvegházhatású gázok kibocsátásával kapcsolatos problémára utal.

 

pixabay.com

Tehát miért tekintik környezetbarátnak a szójatintát?

Annak ellenére, hogy a szójatinta a zöld , vagy ha úgy jobban tetszik,a környezetbarát nyomtatás része, a környezetvédelemre még ez sem jelent teljes választ. A petrolkémiai olajok alternatívájaként váltak népszerűvé, mivel a szója népszerű növény a gazdálkodók körében, és széles körben elérhető. Bár sok állítás szól a szójababolajból készült tinta környezeti előnyeiről, viaszokat, pigmenteket és egyéb adalékokat is tartalmaz. A szójababolaj alapú tinta ártalmatlanítása ezért nem egyszerűbb, mint a kerozin alapú tinta megsemmisítése, akár nyomtatott, akár nem nyomtatott formában. Itt arra a következtetésre jutunk, hogy ugyanazokat a szempontokat kell figyelembe venni, mint a petrolkémiai tintáknál, amikor hulladéklerakóban vagy szemétégetőben ártalmatlanítják. Míg a szójatartalmú tinták segíthetnek csökkenteni a mért illékony szerves vegyületeket, a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) nem mentesítette a VOC-mentes növényi olajokat. Az EPA kijelenti, hogy bár nem minden növényi olaj illékony szerves vegyület, ezek az ózon prekurzorai. Amikor a növényi olajokat, beleértve a szójababot is, oxidatív módon szárítják, aggodalomra ad okot, hogy kis mennyiségű illékony szerves vegyület szabadul fel, legalábbis a Környezetvédelmi Tanács szerint. Bár az EPA és az EKB ezt mondta, úgy vélik, hogy (szójatinta) sokkal környezetbarátabb, mint a kőolaj alapú olajok. És ugyanez vonatkozik minden más növényi olaj alapú tintára is. De hogy a végére valami pozitívumot fogalmazzunk meg, bebizonyosodott, hogy a szójaalapú tinta megkönnyíti a papír újrahasznosítását ezzel a nyomtatási típussal.