Irodaszerek és iskola

Szükség van- e még a kártyaolvasókra és a PictBridge interfészre?

A nyomtatónak a számítógéppel való csatlakoztatása a legrégebbi módszer, amellyel elérhetjük a nyomtatáshoz szükséges fényképeket. Csatlakoztassa a fényképezőgépet USB-kábel segítségével számítógépéhez vagy laptopjához, és mentse a fényképeket a számítógép egy mappájába. Ebből azután bármikor kinyomtathatja őket. Ez az egész kínlódási folyamat jobbra változott, amikor a gyártók úgy döntöttek, hogy integrálják az SD kártyaolvasókat a nyomtatókba, és később kibővítik őket egy PictBridge interfésszel a csatlakoztatott kameráról történő közvetlen nyomtatáshoz. Akkor már ismertük a Bluetooth-ot és a Wi-Fi-t, de a nyomtatók még nem támogatták őket. A nyomtatók összköltsége akkoriban jelentősen növekedett volna ilyen technológiákkal. Tehát térjünk vissza az időben. Hogyan is volt az SD-kártyaolvasókkal és a nyomtatókhoz és multifunkciós készülékekhez tartozó PictBridge interfésszel. Az ilyen kényelmet biztosító eszközök többnyire színes fotónyomtatók voltak. Ezért volt értelme behelyezni a fényképezőgép SD-kártyáját a nyomtató olvasójába, és kinyomtatni a fényképeket. Ugyanez volt a PictBridge interfésszel is. Csatlakoztasson digitális fényképezőgépet kábellel a nyomtatóhoz, és nyomtassa ki a kiválasztott fényképeket. Milyen elv alapján működtek ezek a technológiák, és szükség van-e rájuk ma is, és megtalálhaók-e ma is a nyomtatókban és a multifunkciós készülékekben?

Digitális fényképezőgéppel kezdődött

Biztosan már találkozott ezzel a fogalommal. Ha nem is használta ezt a technológiát mégis volt elképzelése, hogy összefüggésben van a fényképezőgépekkel és a nyomtatással. Pontosabban a közvetlen nyomtatással. Mit jelent ez, és mikor jelent meg a PictBridge kifejezés? A számítógéphez csatlakozó digitális fényképezőgépek megjelenésével, hogy a felhasználó megtekinthesse a rögzített képeket, a nyomtatás egyre inkább a csatlakoztatott kamera végső művelete lett. Mint említettük, a fotózástól a digitális fényképek nyomtatásáig szükség volt néhány lépésre. Legalább 3 eszközt csatlakoztattak: digitális fényképezőgépet, számítógépet és nyomtatót. A fényképezőgép akkor még kevés belső memóriával rendelkezett, de szerencsére SD-kártyával bővíthető volt. Bár nem volt olyan nagy a kapacitásuk, mint amit ma megszoktunk, de mégis több  memória jutott a fotók számára. Itt elérkeztünk az akkor nagyon elterjedt módszerekhez, amellyel a fényképezőgép csatlakoztatása nélkül juthatunk el a fotókhoz, amelyet később közvetlen nyomtatásnak hívunk.

 

 

Kártyaolvasó - a korábbi évek slágere

Az első lehetőség hosszú évek során leküzdhetetlen volt. Egyszerűen vegye ki a memóriakártyát a fényképezőgépből, és helyezze be a kártyaolvasóba. Ezzel a 2000-es év után szinte már minden számítógép dicsekedett. Ha még nem volt a számítógépén vagy a laptopján (ami korábban kivétel volt), akkor az USB segítségével külső tartozékként csatlakoztathatta a számítógépéhez. Egy másik lehetőség az integrált kártyaolvasó volt, közvetlenül a nyomtatóban. 2005 körül általában többféle formátumú olvasóval ellátott színes multifunkciós eszközöket értékesítettek a piacon. Ha véletlenül a nyomtató modellje nem támogatta a memóriakártyát, akkor is maradt lehetőség kártya-adapter használatára.

PictBridge, az út a kamerától a nyomtatóig

A második, nagyjából ugyanabban az időben megjelent lehetőség a közvetlen nyomtatás volt a fényképezőgépről. A PictBridge technológia úttörő volt abban, hogy a felhasználónak egyáltalán nem kellett számítógépet használnia. Digitális fényképezőgépről fénykép nyomtatásához egyszerűen csatlakoztatta a nyomtatóhoz a mellékelt kábellel. Természetesen támogatnia kellett a PictBridge interfészt. Nem a nyomtatógyártók, hanem a fényképezőgép-gyártók állták elő az ötlettel, hogy felgyorsítsák a fényképezés - nyomtatás - kommunikációs folyamatát. Egyesítették és kifejlesztették az univerzális kommunikációs protokollt, amely már 2002-ben a CIPA szabványosítási bizottság elé került. 2003-ban a Nemzetközi Szövetség (Camera & Imaging Products Association) jóváhagyta ezt a protokollt PictBridge néven elismert szabványnak. Bár a PictBridge USB interfészt használ a csatlakozáshoz, ez nem követelmény. A PictBridge segítségével vezeték nélkül is nyomtathat Wi-Fi, Bluetooth, irDA segítségével. A fő előny, hogy közvetlenül digitális fényképezőgépről (bármilyen PictBridge-kompatibilis) nyomtathat fényképeket.

 

 

Nyomtatók, ahol még találunk kártyaolvasót és PictBridge interfészt

Továbbra is talál az eladóknál nyomtatókat vagy többfunkciós készülékeket, amelyek tartalmazzák a csatlakoztatásban a PictBridge interfészt. A Canon kínálatában megtalálhatók a nagyon népszerű Canon Selphy hordozható fotónyomtatók, amelyek támogatják a PicentBridge nyomtatást. Aztán ott vannak a Canon Pixma PRO sorozat fotósoknak tervezett modelljei. A PictBridge interfész található kis hordozható nyomtatókban laptopokhoz valamint a Canon Pixma MG, TS színes multifunkciós készülékekben. Más gyártók is rendelkeznek PictBridge-el vagy integrált memóriakártya-olvasóval ellátott modellekkel. Ezek többnyire színes fotóeszközök, amelyek fotósok számára alkalmasak, ahol ennek a technológiának az alkalmazása a legjelentősebb.

Ez nem csak a Wi-Fi, a Bluetooth, hanem a felhő és a nyomtatás a tárhelyről és a közösségi hálózatokról is

Manapság a fényképek nyomtatáshoz vezető útja sokkal változatosabb. Az olvasón vagy a PictBridge mellett közvetlenül nyomtathat gazda USB-porton keresztül  csatlakoztatott USB-kulcsról, vagy külső és merevlemezről. Mindössze annyit kell tennie, hogy bekapcsolja a nyomtatót, de a számítógépet vagy laptopot már nem kell használni. A gyors nyomtatást Wi-Fi-n keresztül is elérheti mobileszközéről. Egyes nyomtatóknak előre telepített alkalmazásai vannak a rendszerre a felhőalapú tárhely és a közösségi hálózatok eléréséhez. Ma már van olyan módszer, amellyel gyorsan és kényelmesen nyomtathat fényképeket, a lehető legkevesebb felesleges dugót használva. A piacon lévő nyomtatók és multifunkciós eszközök szinte mindig tartalmaznak legalább egy gyors közvetlen nyomtatási módszert.

Bár az integrált memóriakártya-olvasókra és a PictBridge interfészre még szükség van, és megtalálja őket az eszközökön, használatuk a felhasználók számára már nem olyan fontos, mint korábban.