Tonerek és tintapatronok

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Irodaszerek és iskola
Akciók

Szükség van- e még a kártyaolvasókra és a PictBridge interfészre?

A nyomtatónak a számítógéppel való csatlakoztatása a legrégebbi módszer, amellyel elérhetjük a nyomtatáshoz szükséges fényképeket. Csatlakoztassa a fényképezőgépet USB-kábel segítségével számítógépéhez vagy laptopjához, és mentse a fényképeket a számítógép egy mappájába. Ebből azután bármikor kinyomtathatja őket. Ez az egész kínlódási folyamat jobbra változott, amikor a gyártók úgy döntöttek, hogy integrálják az SD kártyaolvasókat a nyomtatókba, és később kibővítik őket egy PictBridge interfésszel a csatlakoztatott kameráról történő közvetlen nyomtatáshoz. Akkor már ismertük a Bluetooth-ot és a Wi-Fi-t, de a nyomtatók még nem támogatták őket. A nyomtatók összköltsége akkoriban jelentősen növekedett volna ilyen technológiákkal. Tehát térjünk vissza az időben. Hogyan is volt az SD-kártyaolvasókkal és a nyomtatókhoz és multifunkciós készülékekhez tartozó PictBridge interfésszel. Az ilyen kényelmet biztosító eszközök többnyire színes fotónyomtatók voltak. Ezért volt értelme behelyezni a fényképezőgép SD-kártyáját a nyomtató olvasójába, és kinyomtatni a fényképeket. Ugyanez volt a PictBridge interfésszel is. Csatlakoztasson digitális fényképezőgépet kábellel a nyomtatóhoz, és nyomtassa ki a kiválasztott fényképeket. Milyen elv alapján működtek ezek a technológiák, és szükség van-e rájuk ma is, és megtalálhaók-e ma is a nyomtatókban és a multifunkciós készülékekben?

Digitális fényképezőgéppel kezdődött

Biztosan már találkozott ezzel a fogalommal. Ha nem is használta ezt a technológiát mégis volt elképzelése, hogy összefüggésben van a fényképezőgépekkel és a nyomtatással. Pontosabban a közvetlen nyomtatással. Mit jelent ez, és mikor jelent meg a PictBridge kifejezés? A számítógéphez csatlakozó digitális fényképezőgépek megjelenésével, hogy a felhasználó megtekinthesse a rögzített képeket, a nyomtatás egyre inkább a csatlakoztatott kamera végső művelete lett. Mint említettük, a fotózástól a digitális fényképek nyomtatásáig szükség volt néhány lépésre. Legalább 3 eszközt csatlakoztattak: digitális fényképezőgépet, számítógépet és nyomtatót. A fényképezőgép akkor még kevés belső memóriával rendelkezett, de szerencsére SD-kártyával bővíthető volt. Bár nem volt olyan nagy a kapacitásuk, mint amit ma megszoktunk, de mégis több  memória jutott a fotók számára. Itt elérkeztünk az akkor nagyon elterjedt módszerekhez, amellyel a fényképezőgép csatlakoztatása nélkül juthatunk el a fotókhoz, amelyet később közvetlen nyomtatásnak hívunk.

 

 

Kártyaolvasó - a korábbi évek slágere

Az első lehetőség hosszú évek során leküzdhetetlen volt. Egyszerűen vegye ki a memóriakártyát a fényképezőgépből, és helyezze be a kártyaolvasóba. Ezzel a 2000-es év után szinte már minden számítógép dicsekedett. Ha még nem volt a számítógépén vagy a laptopján (ami korábban kivétel volt), akkor az USB segítségével külső tartozékként csatlakoztathatta a számítógépéhez. Egy másik lehetőség az integrált kártyaolvasó volt, közvetlenül a nyomtatóban. 2005 körül általában többféle formátumú olvasóval ellátott színes multifunkciós eszközöket értékesítettek a piacon. Ha véletlenül a nyomtató modellje nem támogatta a memóriakártyát, akkor is maradt lehetőség kártya-adapter használatára.

PictBridge, az út a kamerától a nyomtatóig

A második, nagyjából ugyanabban az időben megjelent lehetőség a közvetlen nyomtatás volt a fényképezőgépről. A PictBridge technológia úttörő volt abban, hogy a felhasználónak egyáltalán nem kellett számítógépet használnia. Digitális fényképezőgépről fénykép nyomtatásához egyszerűen csatlakoztatta a nyomtatóhoz a mellékelt kábellel. Természetesen támogatnia kellett a PictBridge interfészt. Nem a nyomtatógyártók, hanem a fényképezőgép-gyártók állták elő az ötlettel, hogy felgyorsítsák a fényképezés - nyomtatás - kommunikációs folyamatát. Egyesítették és kifejlesztették az univerzális kommunikációs protokollt, amely már 2002-ben a CIPA szabványosítási bizottság elé került. 2003-ban a Nemzetközi Szövetség (Camera & Imaging Products Association) jóváhagyta ezt a protokollt PictBridge néven elismert szabványnak. Bár a PictBridge USB interfészt használ a csatlakozáshoz, ez nem követelmény. A PictBridge segítségével vezeték nélkül is nyomtathat Wi-Fi, Bluetooth, irDA segítségével. A fő előny, hogy közvetlenül digitális fényképezőgépről (bármilyen PictBridge-kompatibilis) nyomtathat fényképeket.

 

 

Nyomtatók, ahol még találunk kártyaolvasót és PictBridge interfészt

Továbbra is talál az eladóknál nyomtatókat vagy többfunkciós készülékeket, amelyek tartalmazzák a csatlakoztatásban a PictBridge interfészt. A Canon kínálatában megtalálhatók a nagyon népszerű Canon Selphy hordozható fotónyomtatók, amelyek támogatják a PicentBridge nyomtatást. Aztán ott vannak a Canon Pixma PRO sorozat fotósoknak tervezett modelljei. A PictBridge interfész található kis hordozható nyomtatókban laptopokhoz valamint a Canon Pixma MG, TS színes multifunkciós készülékekben. Más gyártók is rendelkeznek PictBridge-el vagy integrált memóriakártya-olvasóval ellátott modellekkel. Ezek többnyire színes fotóeszközök, amelyek fotósok számára alkalmasak, ahol ennek a technológiának az alkalmazása a legjelentősebb.

Ez nem csak a Wi-Fi, a Bluetooth, hanem a felhő és a nyomtatás a tárhelyről és a közösségi hálózatokról is

Manapság a fényképek nyomtatáshoz vezető útja sokkal változatosabb. Az olvasón vagy a PictBridge mellett közvetlenül nyomtathat gazda USB-porton keresztül  csatlakoztatott USB-kulcsról, vagy külső és merevlemezről. Mindössze annyit kell tennie, hogy bekapcsolja a nyomtatót, de a számítógépet vagy laptopot már nem kell használni. A gyors nyomtatást Wi-Fi-n keresztül is elérheti mobileszközéről. Egyes nyomtatóknak előre telepített alkalmazásai vannak a rendszerre a felhőalapú tárhely és a közösségi hálózatok eléréséhez. Ma már van olyan módszer, amellyel gyorsan és kényelmesen nyomtathat fényképeket, a lehető legkevesebb felesleges dugót használva. A piacon lévő nyomtatók és multifunkciós eszközök szinte mindig tartalmaznak legalább egy gyors közvetlen nyomtatási módszert.

Bár az integrált memóriakártya-olvasókra és a PictBridge interfészre még szükség van, és megtalálja őket az eszközökön, használatuk a felhasználók számára már nem olyan fontos, mint korábban.