Irodaszerek és iskola

Tintapatronokat vagy lézerfestékeket keres régebbi nyomtatómodellekhez?

A gyártó már nem gyártja a modellt, és a kereskedők nem kínálnak eredeti töltőanyagokat a régebbi modellhez, nem találhatók az üzletekben és a raktárakban sem? Tehát ez az egyik lehetőség, ami Önnel megtörténhet.

Ha bármilyen terméket (elektronikát) vásárol, akkor számít arra, hogy annak élettartama legalább 2 és 5 év között lesz. Ez az az időszak, amelyet kibír a mobiltelefon, a táblagép, a laptop és a számítógép is. Legalábbis nagyobb beavatkozás nélkül. Ha figyelembe vesszük a PC perifériáit, például a billentyűzeteket, egereket, külső merevlemezeket, akkor ezek élettartama nem hosszú, de kicserélhetőek még azelőtt, hogy megszűnnének működni. Ennek oka az új technológiák bevezetése. Ha közelebbről megvizsgáljuk a nyomtatókat és a multifunkciós eszközöket vagy a szkennereket, akkor ezek több éven át nagy megelégedést váltanak ki. Csak egy nyomtató nem olyan eszköz, amelyet kétévente cserélhetne, mint egy mobiltelefont, az operátor jelenlegi tevékenységeinek megfelelően. A legvalószínűbb lehetőség, hogy a nyomtató 5-10 évig szolgálja Önt elégedettségének javára. De itt van egy probléma, vagy nem is probléma, hanem inkább egy aggodalom, tudok-e a megfelelő patronokat vagy festéket kapni a régi nyomtatómodellemhez ezalatt a néhány év alatt? Mi a teendő, ha a nyomtatóm modelljét évek óta nem gyártják, és egyetlen kereskedő sem kínálja? Mekkora esélyem van arra, hogy patronokat  találjak egy ilyen eszközhöz?

Ne essen kétségbe, midjárt több lehetősége is van!

1.    Az újabb modellek patronjainak visszamenőleges kompatibilitása

Minden gyártó, még akkor is, ha már nem gyárt egy bizonyos modellt, magasabb verziót állít elő ugyanabban a modellsorban.  Még néhány év elteltével a modelljének újratöltése megegyezik a sokkal újabb modellek újratöltési típusának megnevezésével. Ezért figyelemmel kell kísérnie, hogy melyik jelenlegi újabb modell rendelkezik ugyanazokkal a patron- vagy festékjelöléssel, mint a többéves modellje.

2. Más gyártó alternatív patronjai és tonerei

Egy másik lehetőség az alternatív tintapatronok és a festékek használata. Noha az eredeti patronokat és a tonereket már nem forgalmazzák, a gyártók továbbra is támogathatják az Ön régebbi modelljét. Ezért érdemes átkeresni az alternatív nyomtatópatronokat kínáló kiskereskedők weboldalait.

 

3. Felújított patronok

Az utolsó lehetőség, vagy inkább az utolsó előtti, az eredeti patron vagy a lézer toner újratöltése az alternatív patronárusoknál.  Ez a beavatkozás nem túl bonyolult, de ehhez bizonyos hozzáértésre van szükség. Ha nem meri megtenni, akkor jobb, ha megkér valakit, aki ilyen típusú szolgáltatást nyújt, és kiismeri magát a patronok és a nyomtatók világában. Az eladónál eredeti és alternatív felújított utántöltőket talál.

 

 

 4. Csináld magad (utántöltő készlet)

Ez eltart egy ideig, de meg lehet csinálni így is. Néhány kiskereskedő nemcsak eredeti patronokat és újratöltő anyagokat kínál tanúsított gyártóktól, amelyek megfelelnek minden minőségi kritériumnak, hanem szolgáltatást kínál Önnek a használt eredeti patronok és tonerok újratöltése formájában, valamint újratöltő készleteket (Refill kit) is kínál. Ezek a készletek tintapatronok újratöltésére szolgálnak a tintasugaras nyomtatókhoz. Az utántöltő készletek már tartalmaznak mindent, amire szükség van egy üres patron új tintával történő újratöltéséhez.Az utántöltő készletek mellett külön tintapalackokat is forgalmaznak. A festékek újratöltésekor a helyzet kissé bonyolultabb. A festékkazettát még akkor is feltöltheti, amikor a festéket a lézernyomtatóban felhasználta. Ez a művelet valamivel több készséget igényel, nem csak a toner eltávolításakor a nyomtatóból, hanem az újratöltéskor is. A különféle gyártók tonerjei különböznek, és néhányuknál chip cserét is kell végezni. Ebben az esetben olvassa el alaposan az utasításokat, vagy forduljon közvetlenül az eladóhoz.