Irodaszerek és iskola

Tintasugaras vs lézernyomtató

Ha ma nyomtatót vásárol, akkor valószínűleg a tinta és a lézer technológia között választ. A pontmátrix nyomtatók is népszerűek voltak, az üzemeltetési költségek nagy előnyeivel. Elsősorban a magas zajszint és az alacsony nyomtatási minőség miatt ma már nem használják őket nagyon gyakran. A háztartásokban a lézernyomtatók megjelenése előtt a tintasugaras nyomtatók voltak használatosak otthoni  és kisvállalkozási környezetben. Ezek évek óta voltak a csúcson, mivel alacsonyabb volt a zajszintük a pontmátrix nyomtatókhoz képest, alacsonyabbak az üzemeltetési költségeik és teljes nyomtatási költségek, valamint a magasabb nyomtatási sebességnek és minőségnek köszönhetően. Az új lézer technológia tömeges megjelenése a nyomtató piacon és a végfelhasználók számára megfizethető árak azonban felhívták a figyelmet ezekre az eszközökre a kisvállalkozások és a háztartások körében is. A felhasználók gyorsan kiszámították a lézer- és tintasugaras nyomtatókkal történő nyomtatás költségeit. Mindkét technológiának megvannak az előnyei és hátrányai, és nem mindig igaz, hogy egy újabb technológia előnyösebb a végfelhasználó számára. Ezért a mai cikkben összehasonlítjuk a tintasugaras és a lézernyomtatókat. Ezután könnyedén kiválaszthatja az Ön számára megfelelőt.

 

 

Atramentová a laserová tlačiareň

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tintasugaras nyomtató

 

A tintasugaras nyomtatók már elég régót a jelen vannak a piacon, fejlesztésük logikusan haladt előre. Manapság számos különféle kiegészítő funkciókkal  rendelkeznek. Kis tintacseppek átvitelének az elvével a papírra működnek. A fekete-fehér nyomtatás mellett a színes nyomtatást is kezelik. Ezt úgy hozzák létre, hogy a tintapatronok alapszíneit (kék, rózsaszín és sárga) a kívánt színre keverik. Az így kapott nyomtatási minőség a használt papír minőségétől is függ.

 

Előnyök

Olcsó nyomtatók

Alacsonyabb zaj (figyelembe véve a korábbi pontmátrix nyomtatókat)

Nagy nyomtatási sebesség

Magas nyomtatási minőség

 

Hátrányai

A nyomtatási költségek a cserepatronok (tintapatronok) árától függenek

Gyakoribb a patroncsere (a lézernyomtatókhoz képest)

Karbantartás

Alkalmas kisebb nyomtatási mennyiségekhez 

 

A tintasugaras nyomtatók jó választás a háztartás

ok számára, különösen ott, ahol diákok és hallgatók vannak. A nyomtatók ára alacsony és a méretek kompaktok, tehát még az íróasztalon sem merül fel probléma az elhelyezés során. Ha olyan nyomtatót választ, amelynek különálló patronja van az egyes színekhez, megtakaríthat az üzemeltetési költségeken. Ha rendszeres felhasználóként nyomtat, néhány tucat dokumentumot havonta, akkor a tintasugaras nyomtató a megfelelő választás. Ha előnyben részesít egy többfunkciós nyomtatót, fénymásolóval és szkennerrel, akkor otthonában kiváló multifunkciós készülék található.

Lézer nyomtató

Ez a technológia nagyon gyorsan elfoglalta helyét, nemcsak a nagyvállalatokban, hanem a kisvállalatokban és a háztartásokban is. A lézernyomtatók drágábbak, mint a tintasugaras nyomtatók, de idővel megfizethetőbbekké váltak. A lézernyomtatók azon a alapelven működnek, amely nyomtatásnál  a tonerból a színt, finom por formájában, lézersugárral felviszik a papírra.  A piacon megtalálhatóak fekete-fehér és színes lézernyomtatók. Mivel ez egy újabb technológia, magától értetődik, hogy a nyomtatási minőség magasabb. A lézernyomtatók tonerjei drágábbak, különösen a színes nyomtatásnál. Másrészt a tonerfogyasztás mennyisége szempontjából alacsonyabb a tintasugaras nyomtatókhoz képest. A patronokat nem kell olyan gyakran cserélni.

 

Előnyök

Magas nyomtatási minőség

Alacsony üzemeltetési költségek

Nyomtatási sebesség (a rendszer az egész oldalt egyszerre nyomtatja, nem soronként) Alacsony zajszint (csendes működés)

 

Hátrányai

Magasabb ár a tintasugaras nyomtatóhoz képest 

 

A lézernyomtató kiváló választás a kisvállalkozások és otthonok számára, ahol nagy mennyiségű dokumentumot kell gyorsan és kiválóan nyomtatnia. A piacon a legjobbak a fekete-fehér lézernyomtatók, amelyek festékcserénként nagy mennyiségű nyomtatást tudnak nyomtatni. Hosszú távon egy ilyen lézernyomtató megvásárlása a legelőnyösebb a teljesítmény és a teljes nyomtatási költség szempontjából.

Végezetül

Összehasonlításunk azt mutatja, hogy a lézernyomtatók előnyösebbek, különösen akkor, ha gyakran és nagy mennyiségű dokumentumot kell nyomtatni. Gyorsak, kiváló minőségű nyomtatást készítenek, nagy kapacitású patronokkal rendelkeznek nagy nyomtatási mennyiségekhez, beavatkozás nélkül, és a toner lényegesen hosszabb ideig kitart, mint a tintapatronok. A vállalatok számára ez magasabb kezdeti beruházásban, de hosszú távon az alacsony nyomtatási és működési költségekben fog megjelenni. A háztartásokban drágább lézernyomtató vásárlása hosszú távon valószínűleg nem fog kifizetődni. Ha csak alkalmanként használja a nyomtatót, a kiváló minőségű tintasugaras nyomtató jobb választás az Ön számára. Sokkal alacsonyabb áron kaphatja meg, mint egy lézernyomtatót. Ha olyan modellt választ, amelynek megfizethető patronára is van, akkor otthoni nyomtatásban  nyert ügye van.