Tonerek és tintapatronok

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Irodaszerek és iskola
Akciók

Tipográfia és annak megértése

Nyomtatáskor nemcsak a minőség és a kihasználtság, hanem a nyomtatott dokumentumok helyes szerkesztése is fontos. Egy jól megválasztott betűtípus is hozzájárul ehhez. Ezzel és a teljes grafikai tervezéssel kapcsolatban a tipográfiát alkalmazunk. Mi is pontosan a tipográfia, hogyan alakult ki és mihez járul hozzá a nyomtatásban?

A tipográfia mindenütt jelen van. Benne van az olvasott könyvekben. A weboldalakon is, ahol szörfözünk. Ez mindennapi életünk része. Reklámtáblák, utcatáblák, napilapok, különféle termékek csomagolása. Itt mindenhol a tipográfiával találkozunk.

 

 

Annak érdekében, hogy olyan dokumentumokat hozzunk létre, amelyek nemcsak olvashatók, hanem esztétikailag is tetszetősek, be kell tartanunk bizonyos tipográfiai elveket. Ezek a dokumentumok grafikai tervezésének kérdéseivel foglalkoznak. Megfelelő betűtípust(font) használ, és egyedi karaktereket rendez, a bekezdéseket elfogadható formába kezeli a szöveg olvasásához. Alapvetően a szöveg stílust ad a jobb elfogadhatóság érdekében. Beszélhetünk egy bizonyos betű dizájnról.

 

Gyakori betűtípusok

Mindannyian ismerjük a leggyakrabban használt betűtípusokat, annak ellenére, hogy nem kell tudnunk a nevüket. Egyszerű dokumentumokhoz használják őket. Klasszikus megjelenésűek, és alkalmasak szabványos projektekhez. A betűtípusokat ilyen módon talpas (serif) és talpatlan (san-serif) betűkre osztjuk. Ez valójában az egyik döntés, amely a betűtípus kiválasztásakor vár Önre.

Talpas betűtípus

Ezt a betűtípust serif betűtípusnak is nevezzük. Ez egy betűtípus, amelynek vonásai serif -ek (láblécek) által fejeződnek be. Ez a betűtípus a leggyakoribb dokumentumok első számú választása. Ennek fő oka a nyomtatott dokumentumok, könyvek, magazinok és újságok nagyon jó olvashatósága. A standard serif betűtípus a következőket tartalmazza: alap betűtípus (Times New Roman), italica (dőlt), kis nagybetűk, félkövér és közepes félkövér. Mindezek az elemek együtt alkotnak hierarchiát és kontrasztot a betű kialakításban.

Talpatlan betűtípus

A sans- serif a betűtípus rajzváltozata, vonásokkal, serifek nélkül. A Sans serif betűtípusok nem rendelkeznek talpakkal. A serif egy kis dekoratív vonás a levél fővonásainak végén. A serif nélküli betűtípusok tisztábbak és modernebbek, mint a serif betűtípusok. Könnyebben olvasható okostelefonok, táblagépek és monitorok kijelzőjén.

Betűtípus kiválasztása

A betűknek valamilyen módon saját nyelvezetük van. Lehetnek alkalmi vagy semlegesek hatásúak, lehetnek egzotikusak vagy grafikusak. Ezért fontos átgondolni a szöveg tartalmát, majd ehhez kiválasztani a megfelelő betűtípust. Alapértelmezés szerint a nyomtatott dokumentumokhoz bizonyos méretet és sorközöket használnak.

Betűméret

Digitális formában és minden, ami olvasható lesz a monitoron vagy a kijelzőn, 12–16px képpont méretű. Érdemes ellenőrizni, hogy az ilyen méretű betűtípusok hogyan jelennek meg a különböző eszközökön. Általában a betűméret az alapvonal és a felső sor közötti betű méretét jelenti.

Betűvastagság

A betűvastagság viszont meghatározza a graféma világosságát vagy sötétségét, amely a szöveg kijelzésére szolgál a hozzárendelt betűcsalád többi betűtípusához képest.

Betűtípus nyújtása

A betűfeszítés mutatja a szöveg megjelenítéséhez használt graféma szükséges nyújtását vagy szűkítését, a hozzárendelt betűcsalád többi betűkészletéhez képest.

Az alapvonal lényegében a láthatatlan sor, amelyen a szöveg található. A tervezésen belül az alapvonal fontos specifikáció a szöveg és az elem közötti függőleges távolság mérésekor.

 

 

Betűváltozat

A betűtípusváltozat fontos a szöveg megjelenítéséhez normál kisbetűvel ("minuskuly"), vagy kicsinyített nagybetűk (kapitálky), esetleg nagybetűk (majuskuly) használatával. Egy adott betűtípus (font) lényegében csak kis- és nagybetűket tartalmazhat.

Metszet

A betűtípus metszete határozza meg, hogy a szöveg normál, félkövér vagy dőlt betűvel jelenik meg. A betűtípus minőségét aszerint ismerjük, hogy külön -külön halmazokat készített -e az egyes alcsoportokhoz. A normál betűtípust, a dőlt betűtípust, a félkövér betűtípust leggyakrabban külön fájlokba helyezik. A normál metszet, a félkövér metszet a szöveg egy részének kiemelésére vagy megjelölésére szolgál. A dőlt betűtípus (italika) egy betűkészlet, amelynek bizonyos dőlésszöge 10-20 fok. A szabványos dőlt betűtípus az alap betűtípustól függetlenül készül. Az egyes szövegek vagy azok részének megjelölésére szolgál (pl. Idézetben, megjegyzésben stb.). A dőlt és a félkövér betűmetszet kombinációja is létezik.

Célszerű kombinálni a betűtípusokat

Elvileg követhetjük azt a régi jó szabályt, hogy a kevesebb néha többet jelent. A túlsok különböző betűtípus zavaróan hathat. Ezt a szabályt  követni kifizetődő, még akkor is, ha úgy dönt, hogy több betűtípust használ a tervezésnél. A legjobb, ha ezt egy vagy legfeljebb két betűtípusra korlátozza. Másrészt az ellentétes betűtípusok jól kiegészítik egymást. A nagyobb kontraszt érdekében különböző vastagságú, méretű és metszetű betűtípusok használhatók.

Ez érdekes betűtípus -kombinációkat hozhat létre, például:

sans-serif betűtípusok + serif betűtípusok

rövid + hosszú

kicsinyített nagybetűk + kisbetűk

rendes + italica

dekoratív + egyszerű

 

Mely betűtípusokat kell kerülni

Van néhány iránymutatás is a választásnál vagy inkább javaslat, hogy milyen betűtípusokat kellene elkerülni. Ezek a Comic Sans, Curlz és Papyrus betűtípusok. Elméletileg nincs semmi baj ezekkel a betűtípusokkal, de már elavultak. Ezért alaposan gondolja át, hogy melyik betűtípust használja.

 Tartalmi hierarchia

A hierarchia arra irányítja az olvasó figyelmét, hogy mi a legfontosabb. Más szavakkal, különböző hangsúlyozási szinteken kíséri a szövegen keresztül. A hierarchia felépítése egyszerű. Mindössze annyit kell tennie, hogy eldöntse, mely elemeket vegye észre először az olvasó, és emelje ki őket. A magas szintű tételek általában nagyobb méretűek, vagy valamilyen módon különböznek a többi szövegtől.

Ki befolyásolta a tipográfia történetét

A tipográfia történetéből, amely 1420 -ig nyúlik vissza, megemlíthetjük Nicolas Jensont. Kicsivel később már Claude Garamond francia tipográfus alkotott maradandót. William Caslon, John Baskerville, Firmin Didot, Giambattista Bodoni tipográfusok követték az olasz tipográfust. A 19. században Jan Tschichold, Emil Ruder, Hermann Zapf, Mattew Carter és Vincent Connare voltak a tipgráfia fejlesztői. Az utbbi a Trebuchet betűtípus és a népszerű Comic Sans szerzője volt.