Irodaszerek

Hogyan gyártja a Ricoh a tonereket

A Ricoh többfunkciós nyomtatóit a világ számos országában és régiójában értékesítik. A produktív nyomtatási környezet biztosítása érdekében a vállalatnak gyorsan és tökéletes állapotban kell szállítania a festékkazettákat.

A cég több éve gyárt multifunkciós nyomtatókat. Abban az időben, amikor a lézernyomtatók használata csak elindult, és a monokróm nyomtatás volt az elterjedtebb, a Ricoh nagy gépeket használt arra a célra, hogy gyorsan megtöltse a festékkazettákat nagy mennyiségben azonos típusú festékporral.

A színes lézeres készülékek megfizethetőségével a színes nyomtatás népszerűvé vált, a vásárlói igények változatossá váltak, a tonerek és kazetták választéka pedig jelentősen megnőtt. Ennek megfelelően a Ricoh vállalatnak ki kellett fejlesztenie egy tonertöltő gépet kis és nagy volumenű gyártáshoz, hogy megfeleljen a különböző vevői igényeknek.

A jelenlegi festéktöltő gép gyors és helyet takarít meg. A hagyományos gépekhez képest 40-szer gyorsabb a másik termékre való átállásnál, a gép helyigénye pedig a korábban igényelt hely 1/40-e. Kompakt méreteinek köszönhetően ez a gép nemcsak a tonergyárakban, hanem a logisztikai bázis- és értékesítési cégeknél is megjelent. A Ricoh most olyan helyekről gyártja és szállítja a festéket, amelyek sokkal közelebb vannak az ügyfelekhez, mint valaha, csökkentve ezzel a festékkazetták szállításának környezeti hatását és lerövidítve a leszállítási időt.

A minőség további javítása, valamint a munkaerőhiány és a költségek csökkentése érdekében a Ricoh folyamatosan törekszik a festékkazetta gyártósorainak további automatizálására.

A korábbi festékkazetta-gyártó gépsorokon az alkalmazottak a palackokat festékkel töltötték meg, festékkazettákat szereltek össze, és szenzoros tesztekkel ellenőrizték. A minőség nagymértékben függött az egyes alkalmazottak képességeitől. Manapság a festékkazettáknak számos funkciója van, és ezért összetett felépítésük is, ami megnehezíti az emberek számára a rajtuk való munkát és az állandóan magas minőség biztosítását.

A Ricoh vállalat bevezette a robotizált összeszerelő rendszereket, az automatizált kamerán belüli vezérlést és a tárgyak internete technológiáit, hogy javítsa a festékkazetta-sorok minőségét és termelékenységét.

Annak érdekében, hogy az egész világon egyenletes minőséget tudjon nyújtani, a Ricoh különös figyelmet fordít a tervezési fázisra, különösen azoknál az alkatrészeknél, amelyek a legnagyobb hatással vannak a termékminőségre. Az azonos kialakítású festéktöltő sorokat  világszerte használják, ami segít tovább csökkenteni a szállítási időt.

 

A festékkazetta feltöltése ebből a folyamatból áll:

- Az adott termékhez tartozó festékpalack feltöltése

-A festékpalack alkatrészeinek a rögzítése

- Termékminőség-ellenőrzés (pl. szivárgásvizsgálat)

- Termékek csomagolása nyomtatott terméknévvel ellátott csomagolásba és kartondobozba

 

 

ricoh.com

 

 

Folyamatok a festéktöltő gyártósoron

A hagyományos emberi feladatok robot-alapú automatizált rendszerekkel való felváltására a vállalat számos technikát alkalmazott:

 

Kompakt átszitáló rendszer

Az ömlesztett festék áthalad az eredeti Ricoh kompakt szitáló berendezésen, amely levegőáramlást használ. A kompakt festéktöltő gép ezután az átszitált festéket termékspecifikus festékpalackokba tölti. Az energia- és helytakarékos rendszer nagy hatékonysággal büszkélkedhet.

 

ricoh.com

 

Termékminőség-ellenőrzés

A korábbi festékkazetta gyártósorokon az emberek szenzoros teszteket alkalmaztak a minőség biztosítása érdekében. Megrázták a festékkazettát, és ellenőrizték a szivárgást. Ma a szükséges pontosság és gyártási sebesség túl magas ahhoz, hogy az emberek megbirkózzanak vele. A robotok ezért olyan dedikált vezérlőrendszerekkel kombinálva működnek, amelyek stabilak és sokkal egyenletesebbek, mint az emberi kéz. A rendszerek megakadályozzák, hogy a hibás termékek jussanak el a vásárlóhoz.

Csomagolás

A múltban a csomagolási folyamat attól függött, hogy az emberi kéz hogyan kezelte a puha anyagokat, például a hullámkartont és a műanyag zacskókat. A munkaterhelést nehéz volt csökkenteni. A robotok és segédeszközök kombinációjának köszönhetően a Ricoh reprodukálta az emberi manipulációt és automatizálta a csomagolási folyamatot.

A csomagolási folyamat során igény szerinti nyomtatással termékneveket és vonalkódokat nyomtatnak a csomagolásra és a kartondobozokra. A rendszer elég rugalmas ahhoz, hogy támogassa a különböző típusú csomagolásokat.

 

ricoh.com

A Ricoh vállalat víziója

A festékkazetta-gyártási technológiát Japánban és a világ más területein is használják. A Ricoh elkötelezett amellett, hogy világszerte ugyanazt a magas minőséget tartsa fenn, és tovább javítsa a QCD-t (minőség, költség és szállítás) olyan élvonalbeli technológiákkal, mint az AI (mesterséges intelligencia) és az IoT.