Irodaszerek és iskola

Tudta, hogy a világ szinte minden bankjegye svájci?

A világban forgalomban lévő bankjegyek száma évről évre növekszik. A gyártás során tulajdonságaik és biztonságuk aktualizálódik. Lényegében mindenki számára elérhető fizetőeszköz. A gyártás során a legnagyobb hangsúlyt a védőelemekre, így a hamisítás elleni küzdelemre helyezik. A Koenig & Bauer Banknote Solution társaság kulcsszerepet játszik a globális bankszektorban, és a legtöbb bankjegy a svájci technológiának köszönhetően készül. Speciális nyomdagépeket, eredeti bankjegytervező szoftvereket, nyomdai előkészítési megoldásokat és egyedi biztonsági elemeket fejlesztett ki az 1952-ben Giori Organization néven alapított cég. 2001 óta a Koenig & Bauer csoport tagja. A speciális nyomdafestékeket a SICPA vállalat szállítja. A kifinomult nyomdagépekkel és a végső biztonsági nyomtatási megoldásokkal, a Koenig & Bauer Banknote Solution-nal (K&B Banknote Solution) együtt az e cégek által készített bankjegyek a későbbiekben a központi bankok és más speciális nyomtatók rendelkezésére állnak gyártás céljából.

 

   

 

A nyomtatott bankjegyek végeredménye mögött számos folyamat áll. Számuk a bankjegy biztonsági szintjétől függ. Legalább négy nyomtatási eljárás szükséges, a legbiztonságosabb bankjegyek esetében pedig nyolc folyamat van. A cél az, hogy olyan bankjegyet állítsanak elő, amely ellenáll a hamisításnak, sokszorosítását pedig minél bonyolultabbá tegyük. A svájci bankjegyet és a frankot pontosan nyolc eljárással állítják elő.

 

A nyomtatás első lépése a szín alkalmazása egyetlen géppel, amely mindkét oldalra nyomtat. Vagyis egyszerre elöl és hátul. A következő lépés egy  nyersnyomat a szükséges elemekkel. Ezt követi a fólia felhordása és a mikroperforálás, ami a biztonság másik eleme. A következő lépés a bankjegydombormű elkészítése, amely egyben védőelem is. A következő lépések a bankjegyek számozása és a lakkozás. Az utolsó lépés a kész bankjegyek méretre szabása és a csomagolás. Mielőtt ezekre a folyamatokra sor kerülne, létre kell hozni egy bankjegy formatervét és nyomtatási formákat. Meg kell felelniük a legszigorúbb kritériumoknak, hogy biztosítsák a bankjegyek legmagasabb minőségét.

 

 

A bankjegy biztonsága attól függ, hogy milyen látható és láthatatlan elemeket hordoz. A vízjelektől a védőszálakig, a papírminőségig, a nyomdafestékig és minden egyéb olyan elemig, amely csak bizonyos szögből látható. A különböző lehetőségek kombinációja így a bankjegyek személyre szabásának széles skáláját kínálja. A Koenig & Bauer Banknote Solution a SICPA-val együttműködve kifejlesztett egy SPARK néven ismert nyomtatási eljárást és mágneses tintákat. Ez a hamisítás elleni küzdelemben világszerte ismert és alkalmazott egyedülálló eljárás. A védelmet a K&B Banknote Solution és az AGFA által fejlesztett szoftver biztosítja.

 

A bankjegyek gyártásával és biztonságával kapcsolatos minden dolog központja Lausanne, amely Svájcban található. Itt biztosítják a belföldi értékesítést, a termékfejlesztést és -menedzsmentet, a bankjegytervezést és a nyomdalemezek gyártását, és nem utolsósorban a logisztikát és a marketinget. A mérnöki tervezés és a szolgáltatások a felelős bielefeldi és würzburgi üzemek irányítása alatt állnak. A gépek összeszerelését az ausztriai Mödlingben végzik. A K&B Banknote Solution több mint 5000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte, ebből 620 kizárólag bankjegyekkel foglalkozik 4 helyszínen, 140 Lausanne-i központban.

 

A bankjegyek formájában megjelenő készpénz még mindig a legfontosabb fizetési eszköz világszerte. Inkluzív, univerzális és mindenki számára szabadon használható. Figyelembe kell venni, hogy hozzávetőleg 1,5-1,8 milliárd ember a világon nem, vagy csak minimálisan fér hozzá hitelkártyákhoz vagy egyéb digitális fizetési eszközökhöz. A Covid járvány idején az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is kijelentette, hogy a készpénz (bankjegyek) használata biztonságos, és nem a bankjegyek jelentik a betegség terjedésének fő forrását. Annak ellenére, hogy egyre több szó esik a digitális valutára való átállásról, a bankjegyek még sokáig velünk lesznek, párhuzamosan más fizetési módokkal. A gyártási módszerek minden bizonnyal továbbra is megújulnak, és új védőelemeket fejlesztenek ki, amelyek növelik a bankjegyek biztonságát és élettartamát.

 

 

forrás: Koenig & Bauer Banknote Solutions