Irodaszerek és iskola

Tudta, hogy az Apple nyomtatókat is gyártott?

Manapság szinte mindenki ismeri az Apple céget. A ferde beleharapot alma logó megtalálható az iPhone, iPod, iPad, MacBooks készülékeken és a más, cég által gyártott egyéb termékeken. Ezenkívül a portfólió tartalmaz ezekhez a termékekhez kellékeket,mint szolgáltatásokat és szabadalmaztatott  készoperációs rendszereket- Mac OS, iOS, iPad OS és Watch OS. Még ha nem is rendelkezik az Apple termékekkel, mégis hihetetlen volna, ha nem ismerné ezt a céget vagy alapítóját Steve Jobs-ot. Amit valószínűleg nem tudott, az az, hogy az Apple a 80-90-es években nyomtatókat értékesített saját neve alatt.Összességében körülbelül 40 modell látta meg a napvilágot 1982 és 1997 között. Ezek a modellek az Apple színes logóját ábrázolták, amelyet a vállalat 1976 és 1998 között használt. Habár az Apple nem írta be magát a történelembe, mint nyomtatógyártó, mégis ezt jogot nem lehet tőle elvitatni,ma már nem gyárt és nem is árul nyomtatókat. Az Apple által a 80-90 években gyártott modelleket három kategóriába lehet sorolni. Pontmátrix nyomtatók ImageWriter modellek, LaserWriter lézernyomtatók és StyleWriter tintasugaras nyomtatók.

 

Az Apple logóval ellátott nyomtatók

A legelső nyomtató az Apple Silentype modell volt, amelyet az Apple Computer Inc. 1979-ben mutatott be, röviddel azután, hogy az Apple II Plus 8 bites személyi számítógépet bemutatták. A Silentype hőnyomtató 1980-ban került forgalomba 599 USD áron. Ennek ellenére ez volt a piacon az egyik legolcsóbb nyomtató, a többi ára 1000 dollár körül volt. Ez a modell speciális papírt használt. A készüléknek kicsi, kompakt méretei voltak, jó sebességgel  és alacsony zajszinttel rendelkezett. Ennek eredményeként bekerült a vendéglátóiparba, az étteremekbe, mint nyomtató, amely elősegítette ennek az ágazatnak a gazdasági fellendülését.

 

 

Két évvel később a cég bemutatta pontmátrix nyomtatóját, a teljes nevén Apple Dot Matrix Printer. Az Apple márkanéven adták el, de C. Itoh gyártotta őket. Ez a modell még mindig tartalmazott párhuzamos portot. A nyomtató fekete-fehérben nyomtatott, legjobb felbontása 160 x 144 Dpi, a normál érték 96 x 72 Dpi. A nyomtatási sebesség 70 sor / perc, 120 karakter másodpercenként.

1983-ban az Apple elindította az első soros port nyomtatót. Apple Daisy keréknyomtató Az ASCII karakterkészletet használta, és folyamatos formában adagolta a papírt. Másodpercenként 40 karaktert nyomtatott, és kompatibilis volt az Apple számítógépekkel, ahol a Super Serial Interface Card volt.

ImageWriter

1984-ben az Apple bemutatta az ImageWriter nyomtatómodellek közül az elsőt. Ez a pontmátrix nyomtató az előző Apple Dot Matrix nyomtató utódja volt. A párhuzamos port soros portra változott. A nyomtatót szokásos, standard nyomtatóként sorolták be a Macintosh 128k számítógéphez, ugyanabban az évben, amellyel kompatibilis volt. Ez a WYSIWYG nyomtató volt, amely kinyomtatta azt, amit a monitoron látható volt. A szöveg mellett grafikákat is nyomtatott. A nyomtató fekete-fehérben nyomtatott, 144 dpi felbontásban. A nyomtatási sebesség a kapott minőségi beállítástól függően változott. Gyors módban 120 karakter másodpercenként alacsony minőségű volt. A szokásos minőség: 28 karakter másodpercenként 75 Dpi-nél, a magas minőségű sebesség pedig 144 Dpi-en 11 karakter másodpercenként.

 

 

Ez a modell 1985 végéig volt a piacon, amikor azt felváltotta az új ImageWriter II. Néhány érdekes változást tartalmazott. Így első látásra a leginkább látható volt a modern formatervezés és kivitelezés, amely lehetővé tette az alapnyomtató kiegészítőinek, például a papír adagolójának a hozzáadását. A 144 Dpi felbontás változatlan maradt,mint az előző modellnél, de a nyomtatási sebességet másodpercenként 250 karakterre növelte. Magasabb kimeneti minőségbeállítás esetén a legmagasabb minőség mellett a sebesség 180-45 karakterre csökkent. Fontos újítás volt a színes nyomtatás hét árnyalatban. Ehhez speciális tintaszalagra volt szükség. Ezt a nyomtatómodellt nagyon hosszú ideig gyártották, és 3 felülvizsgálaton ment keresztül ImageWriter, ImageWriter IIc és ImageWriter II / L megjelöés alatt. A gyártást 1996-ban abbahagyták. A sikeres ImageWriter II ellentéte volt az ImageWriter LQ-nek, amely kevesebb, mint 3 évig volt a piacon és utána megszűnt.

 

LaserWriter

1985-ben az Apple bemutatta PostScript lézernyomtatóját. Ez volt az egyik első tömegpiac számára tervezett lézernyomtató. A nyomtató Motorola 68000 processzort tartalmazott, 12 MHz frekvenciával, 512 kB munkamemóriával és 1 MB gyorsítótárral. Ez magában foglalta az AppleTalk támogatást a 16 db Mac számítógép közötti megosztáshoz. A készülék 300 dpi felbontással, 8 oldal / perc sebességgel nyomtatott. A LaserWriter volt az első olyan eszköz is, amelynek új formája a Snow White, amelyet a Frogdesing cég tervezett. Az Apple összes új termékét egyesítették egy új melegszürke színben, Platinum Color néven. Más LaserWriter sorozatú nyomtatók az első generációs LaserWriter sikerére épülnek.

Mindegyik új modellnél ezek a nyomtatók gyorsabb nyomtatást, nagyobb felbontást, kiegészítő támogatást nyújtottak az ethernet-kapcsolatokhoz és a színes nyomtatáshoz, a Color LaserWriterhez. 1985 és 1996 között körülbelül 25 lézernyomtató modell került piacra. Az első modellsorozatot LaserWriter, LaserWriter Plus, LaserWriter II / SC, NT, NTX, f, g jelöléssel látták el. A Personal LaserWriter SC, LS, NT, NTR ezután  következtek.

1993-ban a cég bemutatta a Personal LaserWriter 300 lézernyomtató modellt, melyet a QuickDraw támogatott. Az új formatervezésen kívül még érdekes volt a sebesége 4 oldal percenként, fekete-fehér nyomtatásban, 300Dpi felbontással. Egy adagolótálcát is tartalmazott, max. 100 lappal A4 formátumig, állítható mechanizmussal a kiválasztott papír és boríték méretéhez. Ebben az évben a Personal LaserWriter 320-ra frissített.

Ezt a LaserWriter Pro 600, 620 és 810 nyomtatósorozat követte. A LaserWriter Pro 810 egy Waitek 8200 processzort használt 7,25 MHz frekvenciával, ROM 3MB, RAM memória 8 MB-32 MB.Egy perc alatt 20 oldalt nyomtatott a legmagasabb felbontással 800 Dpi, támogatott ethernet  és LocalTalk kapcsolattal. Kettő beépített bemeneti tálcát tartalmazott azzal a lehetőséggel, hogy egy újabb papírtálcát helyezhet be. Kompatibilis volt a Mac OS 8.x számítógépekkel, ahol támogatta a nyomtatóra küldött feladatokat és a nyomtatóról történő faxolást. Munkacsoportokban a felhasználók nyomtatás nélkül faxot küldthettek a projektekről.  Ennek a modellnek a gyártását 1994-ben leállították. 1997- ig több LaserWriter lézernyomtató jelent meg a piacon.

1995-ben az Apple bemutatta első színes LaserWriter 12/600 PS-jét, és a következő évben a Color LaserWriter 12/660 PS-t. Az első színes modell az AMD 29030 processzorral, 30 MHz és 8 MB ROM memóriával működött. A RAM memória 12 MB volt, és 40 MB-ra (2 hely) bővíthető. A nyomtató 600 dpi felbontású, 12 oldal / perc monokróm és 3 oldal / perc színes üzemmódban nyomtatott. Volt egy Ethernet port a hálózatépítéshez. 1996-ban az első modellt felváltotta egy második generációs színes LaserWriter 12/660 PS nyomtató, amely ugyanazokkal a specifikációkkal rendelkezett, de az eladási ára alacsonyabb volt.

 

StyleWriter

1993-ban az Apple első generációs StyleWriter tintasugaras nyomtatója jelent meg a piacon. Abban az időben egy olyan fogyasztási cikk volt, amely magasabb színvonalú nyomatokat biztosított, mint a pontszerű mátrixnyomtatók, miközben csökkentették a nyomtatók eladási árát is, megelőzve még a lézernyomtatókat is.  A tintasugaras nyomtatók képesek voltak lefedni ezt a piaci rést. Egy perc alatt a nyomtató mindössze csak 1 oldalt nyomtatott fekete-fehérben, 360 dpi felbontással, ám ez megfizethető modell volt a szélesebb tömeg számára. A második generációs modell StyleWriter II már gyorsabb volt azonos felbontással.

Kicsit később az Apple bemutatott egy nagyon érdekes Portable StyleWriter hordozható nyomtatót. Csatlakoztatva volt egy számítógéphez egy 8 bites Centronics párhuzamos vonallal. A nyomtatás felbontása 360dpi volt, és 1,5 oldal / perc sebességgel volt képes nyomtatni. Különösen érdekes lett kompakt mérete, alacsony profilú kialakítása és hordozhatósága miatt.

1994-ben megjelent a Color StyleWriter színes tintasugaras nyomtatók sorozata. Pontosabban, a Color StyleWriter Pro, a Color StyleWriter 1200, 1500, 2200, 2400 és 2500 modellek. A Color StyleWriter 2500 modell a maga idejében egy jól teljesítő színes nyomtató volt. Egy perc alatt 5 oldal fekete-fehér és 0,66 oldal színest volt képes kinyomtatni, maximális felbontása 720 x 360 Dpi.

1997-ben az Apple bemutatta a tintasugaras nyomtatók új és egyben legutolsó modellsorozatát. Színes StyleWriter 4100, 4500 és 6500 modelleket. Az utolsó modell 8 oldal fekete-fehér vagy 4 oldal színes oldalt tudott nyomtatni, maximális felbontása 600 Dpi volt. A legutolsó modell a LaserWriter 8500 volt.

Az Apple márkanév alatt forgalmazott nyomtatómodellek közül sokan az újratöltő program termékei voltak. Az Apple arra specializálódott, hogy az összes bevezetett nyomtatót teljesen kompatibilissé tegye saját számítógépével. Alapvetően az Apple soha nem hozott létre védett nyomtatási technológiát, hanem eredeti alkatrészeket gyártott, vagy az Apple márkanév alatt értékesített HP StyleWriter nyomtatókat.

Bár az Apple régen abbahagyta a nyomtatógyártást, egyes funkcionális modellekhez még mindig megvásárolhatja a kellékeket. Manapság az Apple elkötelezett a Mac, Macbook, iPad, iPhone, iPod, iPod számítógépek, órák, Apple órák, fejhallgatók, lejátszók és tartozékok gyártásában.