Irodaszerek és iskola

Tudta, hogy bérelhet nyomtatót

Vásárol vagy bérel nyomtatót a vállalkozásához ?

Manapság a gépek és berendezések bérbeadása gyakran előnyösebb az üzleti környezet számára, mint maga a vásárlás. Ez vonatkozik az autókra, számítógépekre, de a mobil eszközökre és a nyomtatókra is. Érdemes nyomtatót vásárolni a vállalaton belül, vagy jobb bérelni? Melyek az előnyei és hátrányai a nyomtatók bérlésének egy olyan cégnél , amely nagy mennyiségű nyomtatást végez és hálózatépítést igényel.

 A saját otthonra vásárolt nyomtató megfizethető áron nem jelent magas pénzügyi terhet. De az egy cégnél egészen más, ahol nagyobb teljesítményű, drágább nyomtatókra, szolgáltatásokra és megbízható karbantartásra van szükség. Már elegendő vállalat van a piacon, hogy nagy teljesítményű nyomtatók hosszú távú bérlését, számos szolgáltatást és természetesen a rendszeres karbantartást kínáljon közvetlenül a cégnél, szerződéses kapcsolat alapján. Így az ügyfélnek, ebben az esetben a cégnek, nincs további gondja, ideértve a fogyóeszközök biztosítását is. Nem mindenki számára a legjobb megoldás a bérlés.

Előfordulhat, hogy egy  kisebb cég  vagy kisvállalkozás, amelynek alacsony nyomtatási volumene nem képes teljes mértékben kihasználni ezt a módszert. A vállalatok számára, ahol az adminisztráció nagy mennyiségű nyomtatásra épül, ennek már van értelme. Azok a vállalatok, amelyek ezt a nyomtatóbérlő szolgáltatást kínálják, rendelkeznek az ügyfelek elemzéséhez és testreszabásához szükséges eszközökkel a bérlés megkötése előtt. Könnyíthetik a nyomtatást, csökkenthetik a költségeket, és nagyobb gyártási hatékonyságot nyújtanak a vállalkozásoknak. Ennek ellenére a bérelt nyomtatók ezen módszerének mind előnyei, mind hátrányai vannak. A legnyilvánvalóbb előny,hogy elmarad a felszerelésbe történő kezdeti beruházás, másrészt a hátrány a rendszeres havi kifizetések  terhelése.

 

 A nyomtatók bérlésének előnyei

 - eszközök széles választéka különféle márkákból és külöböző áron

   (még a drágábbak is, amelyek nagy beruházást jelentenek a vállalat számára)

- az üzleti igényeinek megfelelő eszköz kiválasztásának lehetősége

- elemzés, nyomtatás üzembe helyezése a cégnél a lehető legnagyobb hatékonysággal

- a nyomtató szolgáltatások és beállítások támogatása vállalati hálózaton

- alacsony működési költségek további befektetés nélkül

- működés a fogyóeszközökkel kapcsolatos további gondok nélkül

 - magas szintű karbantartás és szerviz közvetlenül a vállalatnál

 - garancia az eszköz kölcsönzésének teljes időtartamára

- a berendezések tartósságával és kopásával a bérleti társaság foglalkozik

- a tonerek újratöltése benne van a  bérlés árában

- a használt patronok gyűjtése és újrahasznosítása

 

A nyomtató bérlés hátrányai

 - rendszeres havi fizetések

-% eltérő, alacsonyabb adólevonás

 

A vállalkozás pénzügyi leterhelése

Ha egy vállalat saját nyomtatót vagy multifunkciós készüléket vásárol, ez megterheli a kezdeti beruházást. Nagy teljesítményű drága nyomtatókkal vagy több eszközzel a cég érezheti ezt. Időnként nincs forrása ilyen vásárláshoz. Egy idő után a készülékek elhasználódnak, és újakat kell vásárolni. Ez ismét egy új befektetés. A vállalat igényei megváltozhatnak, és az alacsonyabb szintű berendezések már nem képesek fedezni őket. Ha egy cég nyomtatót bérel, akkor nem kell aggódnia a készülék élettartama, kopása miatt, és rugalmasabban  tud reagálni szerződése alpján bérlet és a megváltozott üzleti igények kapcsolataira. Az üzleti igények változásakor a növekvő nyomtatási mennyiségek miatt nem kell a megvásárolt berendezést lecserélnie és újból befektetnie, csak bérelnie kell egy megfelelőbb modellt.

 

A bérlés előnye - karbantartás és szerviz

A bérleti rendszer és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások nagy előnye a képzett személyzet által végzett rendszeres karbantartás, üzemzavar esetén ez közvetlenül a cégnél történik. A bérlési  időszak alatt a berendezésekre jótállás vonatkozik, a hibákat automatikusan eltávolítják.

 

A nyomtatópatronok cseréje és az újrahasznosítás

A bérlet ára tartalmazza a felhasznált patronok, a tinta és a festékkazetták cseréjét. Hasonlóképpen, a használt, elhasznált patronok gyűjtését és újrahasznosításuk biztosítását.

 

Milyen árakban van a nyomtatók kölcsönzése

Egy kis felmérésben megállapítottunk néhány, a piacon kínált nyomtatómodell bérleti díjait. A HP LaserJet Pro MFP M426fdw monokróm lézernyomtató, kisvállalkozás 3-10 felhasználó munkacsoport számára alkalmas. Alkalmazása ott javasolt, ahol a havi nyomtatási mennyiségek 750 és 4000 oldal között vannak. Ennek a berendezésnek a teljes havi kapacitása  akár 80 000 A4-es oldal is lehet. A multifunkciós készüléknek a megvásárlása mintegy 400 euróba kerül. Ilyen berendezések bérlése átlagosan havonta 12 € kerül 36 hónapos időtartamra. A HP LaserJet Pro MFP M426dw nyomtatáshoz a HP CF226A festékkazettát (26A) használja, szabványos 3100 oldalas nyomtatási kapacitással. A nyomtató támogatja a HP C226X (26X) nagykapacitású fekete-fehér festéket is, akár 9000 oldallal.

 

 

Jelentős igény van a nagy formátumú eszközökre, nagy teljesítményű nyomtatókra, amelyek javasolt havi nyomtatási mennyisége legalább 5000-20 000 oldal. Ez éppen megfelel egy középes vállalkozásnak , amely nagy mennyiségű nyomtatást végez,és gyors,hatékony eszközre van szüksége. Olyan berendezéseket is megtalálhat, amelyek megfelelnek a nagyob  vállalatok fokozott igényeinek. A KYOCERA TASKalfa 2553ci egy nagy teljesítményű színes multifunkciós készülék lézernyomtatási technológiával, amely max. A3 papírmérettel dolgozik és a nyomtatás teljesítménye percenként 25 oldal . A nyomtatás mellett gyors másolást, szkennelést és faxot is kínál. Számos vállalat bérel nyomtatót 35 eurónál kevesebb havi fizetés ellenében. Ezt a modellt kaphatja alap, szabványos változatban, de továbbfejlesztett változatban, opcionális kiegészítőkkel, például papírtálcákkal, papíradagolókkal, papírkötőkkel és egyebekkel. 4 különálló festékkazettát használnak a nyomtatáshoz. A TK-8345BK fekete festékkapacitása 12.000 oldal, a színes ciánkék TK-8345C, a bíborvörös TK-8345M és a sárga TK-8345Y 6000 oldal kapacitással rendelkezik.

 

 

A nyomtatók kölcsönzése olyan szolgáltatás, amely a vállalkozás kezdeti beruházásának kiküszöbölése mellett számos más előnyt is jelent. Egyre népszerűbbé válik, és a vállalatok elemeztetik, hogy a nyomtatók vásárlása helyett inkább béreljen-e. Nem kell bajlódniuk az üzemeltetési problémákkal. Nem kell foglalkozniuk az üres patronok újrahasznosításával és a már nem használt, vagy élettartamuk végén levő régi nyomtatók gyűjtésével, újrahasznosításával vagy értékesítésével. Mindent a bérletet kínáló cég ezt a feladatot is ellátja. A nyomtatókat akkor béreljük, amikor szükségünk van rájuk, és csak addig, amíg kell.

Ha figyelembe vesszük, hogy az új berendezés 36 hónapig képes a legjobb állapotban működni, és ez után az állapota  fokozatosan romolhat, a vállalat ez időn belül a legtöbbet hozza ki a berendezésből. Az ár a teljes időszak alatt garantált karbantartást, szervizt és rendszeres feltöltést tartalmaz. A bérleti időszak lejártát követően a cég választhat egy új, erősebb modellt. Ez a megoldás azon vállalatok számára is, amelyek nyomtatókra és fénymásolókra szorulnak, de ténylegesen nem rendelkeznek a megvásárláshoz szükséges eszközökkel, de azoknak is, akik a nyomtatók rövid távú felhasználására törekednek egy meghatározott munka elvégzésére.