Irodaszerek és iskola

Vége van a kulcs vesztéseknek, avagy miért van szüksége helyzetmeghatározóra -lokátorra

Ezek nagy számban jelentek meg a piacon. Az Apple vállalat közreműködött az utolsó és nagyszerű darabban. A lokátorokról van szó. Ezek a Bluetooth és a GPS lokátorok technológiától függően különböznek. És miért van szüksége rájuk? Azért, hogy  ne veszítsen el dolgokat.

 

GPS lokátorok

GPS-lokátorokkal, amint az a címkéből is kitűnik, ez egy olyan eszköz, amely GPS-modul segítségével érzékeli és pontosan megjelöli a keresett személy vagy eszköz helyzetét. Ezután SMS-ben vagy a szerverre küldött adatokkal tájékoztathatja a felhasználót az észlelt helyről. Az első módszerben SIM-kártyára van szükség szolgáltatásokkal egybekötve. Az SMS-hez elegendő egy feltöltött hitelkártya, a szerverhez való csatlakozáshoz már adatokra van szükség. A felhasználó ezután hozzáférhet az adatokhoz egy webszerveren vagy egy alkalmazáson keresztül az okostelefonon. Ez nemcsak a helykövetésre vonatkozik, hanem az időadatokkal ellátott teljes előzményekre is.

A GPS lokátorokat széles körben használják különféle célokra. A felhasználás alapján  felosztjuk őket az autók, kerékpárok,  e-robogók, e-rollerek védelmére és általában a lopások meggátolására. A második csoport az úgynevezett személyes GPS nyomkövetők és lokátorok. Medál, karkötő vagy karóra kialakításban kerülnek forgalomba. Elsősorban az idősek és gyermekek megfigyelésére szolgálnak. Még a háziállatokat is nyomkövetővel látják el. Számos gyártó kínál nyakörveket és pórázokat az állatok számára. Gazdag a kínálat a piacon. A GPS-lokátorok között a felhasználó pontosan megtalálja a sajátját arra a célra, amelyre szüksége van.  A különböző változatok, kialakítás és árkategória széles választékot kínál.

Bluetooth lokátorok

A másik típusú lokátor a nagyon népszerű Bluetooth lokátor. Legtöbbjük olyan nagyságú, mint egy kulcstartó. Ezek a helymeghatározók alkalmasak kulcsok, poggyász és minden egyéb dolog biztosítására az elvesztés és lopás ellen. Számos gyártó gyártja őket, és nagyon népszerűek a FIXED, a Chipolo, a Vimron és más márkájú készítmények. A Samsung és az Apple vállalat is gazdagította a piacot. A GPS-lokátorral ellentétben a Bluetooth-lokátort a távolság korlátozza. Az alkalmazás segítségével párosított okostelefonnal működik. Az ajánlat tartalmazza az integrált chipet tartalmazó pénztárcákat is.

 

 

FIXED Smart tracker Smile / PRO

A legismertebbek a FIXED gyártó helymeghatározói. Ez egy Bluetooth chip, mozgásérzékelővel és rombusz alakú hang riasztóval. Android vagy iOS eszközökhöz készült alkalmazás segítségével vezérelhető. Alkalmazható az Apple Watch és a Siri Assistant használatához is. Az alkalmazás szlovák és cseh nyelven van lokalizálva egy biztonságos zóna és éjszakai üzemmód támogatásával. Használhatja a FIXED Smart Smile trackert a személyes tárgyak őrzésére, és akár a fényképezőgép kapcsolójához is csatlakoztathatja. Előnye a mozgásérzékelő, amelyet mozgás aktivál és riasztást vált ki. Az áramellátás cserélhető akkumulátorral történik, és körülbelül egy évig kitart. Az ár darabonként 20 € körül mozog. Még előnyösebben a Duo-Pack körülbelül 25 €, amely 2 darabot tartalmaz.

 

Műszaki specifikáció

- Csatlakoztatás: 5.0 verzió, alacsony energiafelhasználású profil

- Hatótávolság: interferenciától függően akár 100 méter

- OTA firmware frissítés

- Többpontos kapcsolat egyszerre több eszközzel

- Gyorsulásmérő

- Chipset: nRF52810

- Fehér LED dióda

- Többszólamú csengőhangok

- 2402–2480 MHz frekvenciasáv

- GFSK modularitás

- Színes kialakítás: kék, piros, rózsaszín, fekete, zöld

 

 

Chipolo One

A kerek medált többféle színben (fehér, kék, piros, zöld, sárga és fekete) kínálja a gyártó Chipolo. Ez a lokátor az egyik legnépszerűbb eszköz megfizethető áron. A dizájn kulcsokhoz vagy egyéb tárgyakhoz, hátizsákhoz és mindenhez alkalmas, amit nem akarna elveszíteni. A Chipolo alkalmazás segítségével könnyen csatlakoztatható mobiltelefonhoz. Ezután csak annyit kell tennie, hogy az alkalmazásból megcsörgeti a chipet, és ez 120 dB-es hangjelet bocsát ki. Az alkalmazás figyelmeztethet arra, ha védett  tárgy hatótávolságon kívül van  és a figyelést a hangsegédek csoportján belül végzi. Elég csak megkérdezni a Sirit, Amazon Alexet vagy Google hangsegédet. A felhasználó maga választhat riasztó hangot. Az ár körülbelül 25 €.

 

Műszaki specifikáció

- Méretek: 37,9 mm x 6,4 mm

- Hangerő: 120 dB-ig

- Csatlakoztatás: Bluetooth

- Vízállóság: IPX5 szabvány (vízálló)

- Hatótávolság: légvonalban 60 m (az akadályok csökkenthetik a hatótávolságot)

- Tápegység: cserélhető CR 2032 akkumulátor (legfeljebb 2 évig használható)

- Színes kialakítás: fehér, kék, piros, zöld, sárga, fekete

 

 

Samsung Galaxy SmarTag

A Samsung  vállalat piacra dobta a SmarTag lokátort amely,  lekerekített rombusz alakú és kulcslyukkal van ellátva.  Használja a WiFi vagy a Bluetooth funkciót a Samsung Galaxy SmartTag intelligens lokátor és egy mobiltelefon párosításához. A Bluetooth segítségével akár 120 m hatótávolságot is elérhet. Miután leválasztotta az okostelefont, 30 perc múlva elkezd BLE jelet küldeni, amely felismeri a közelben lévő más eszközöket. Természetesen lehetőség van off-line keresésre más eszközökkel. A helymeghatározó gyorsan kideríti, hol található a mobiltelefon (csak kétszer nyomja meg a medált). Az összes funkció használatához csatlakozzon a SmartThings szolgáltatáshoz. Keresse meg és ossza meg tartózkodási helyét a háztartás tagjaival. Az akkumulátor kb. 1 évig működik. Az ár magasabb, mint a korábbi FIXED és Chipolo modelleknél.

 

Műszaki specifikáció

- Méretek: 39,1 mm x 39,1 mm x 10,4 mm

- Tömeg: 13 gramm

- Színes változat: bézs, fekete

- Csatlakoztatás: Bluetooth 5.0, Wi-Fi, GPS

- Tápegység: cserélhető CR 2032 akkumulátor (1 év):

- Színes változat: fekete, bézs, rózsaszín, mentol

- Hatótávolság: 120 m

 

Apple AirTag

És végül az Apple kiválósága, amelyre az Apple rajongói vártak a legtovább. Első pillantásra lenyűgöz gyönyörű kialakításával.  Ez az intelligens helymeghatározó chip valóban kiváló minőségű hardver, prémium megjelenéssel. Az Apple AirTag U1 chipet használ, és Bluetooth-on keresztül csatlakozik. Érme alakú, anyagként műanyagot és csiszolt fémet használtak. Méretének köszönhetően kulcsokra, hátizsákba, pénztárcába vagy akár kerékpárra is elhelyezheti. Úgy működik, hogy párosítja a Find My alkalmazás segítségével. A korábbi lokátorokhoz hasonlóan kb. 1 év élettartamú cserélhető elemet tartalmaz. Az AirTag keresés névtelen és titkosított, védi az összes érintett személy  magánéletét. Ha elveszett eszköz módra vált, az alkalmazás automatikusan értesíti Önt, amikor egy másik Apple eszköz regisztrálja a védett tárgyat. Az AirTag lehetővé teszi, hogy beállítsa úgy, hogy elérhetőségi adatait megmutassa más felhasználóknak, ha megtalálják őket egy NFC technológiájú okostelefonon. A helyadatokat és az előzményeket nem tárolja az AirTag.

 

Műszaki specifikáció

- Méretek: 31,9 mm x 8 mm

- Tömeg: 11 gramm

- Csatlakoztatás: Bluetooth 5.0

- Vízállóság: szabványos IP67 (víz- és porálló 1m / 30 perc)

- Gyorsulásmérő

- Színes változat: fehér-ezüst

- Apple Watch értesítési támogatás

- Beépített hangszóró

 

A lokátorok ára nem teszi tönkre a pénztárcáját, és gyakran sokkal értékesebb dolgokat védenek meg Önnek. Az eladók kínálatában a kivitelezés, az ár, de a kedvenc márka alapján is választhat. Mi csak a legkeresettebb eszközökre összpontosítottunk. Van ennél azonban sokkal több modell.