Tonerek és tintapatronok

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Irodaszerek és iskola
Akciók

Virtuális valóság az otthonában (a játéktól a fitneszig és a lakberendezésig)

Minden bizonnyal mindannyian találkoztunk a virtuális valóság vagy a kiterjesztett valóság kifejezéssel. Ezek kissé eltérő technológiák, és az emberek gyakran összekeverik őket. Míg a kiterjesztett valóság jobban elérhető volt a felhasználók számára közvetlenül okostelefonokon keresztül, bizonyos hardverekkel megtapasztalhatták a virtuális valóságot. Kezdetben a VR-berendezések ára magas volt. Ma már olyan árkategóriákban mozog, hogy gyakorlatilag mindenki hozzá tud férni.

A virtuális valóság (VR) lehetőséget nyújt a teljes elmerülésre a virtuális világban. A felhasználó a hétköznapi világ környezetéből egy VR headset segítségével lép át egy kizárólag digitális környezetbe.

 

A kiterjesztett valóság (AR) digitális réteget ad a valós világról készült képekhez a hétköznapi érzékelésben releváns információtartalommal okostelefonon, táblagépen, jól áttekinthető kijelzőn vagy AR-szemüvegen keresztül.

A kevert valóság (MR) lehetővé teszi a digitális objektumok manipulálását, és ezek az interakció után valódi, fizikai tárgyakként reagálnak.

 Az elmúlt években a VR-rel foglalkozó cégek meglehetősen előreléptek. A bemutatásakor futurisztikusnak nevezett technológia mára a játékosok otthoni felszerelésének általános részévé válik. A valahol 30% körüli éves növekedési rátán alapuló előrejelzések alapján a virtuális valóság piaca 2027-re várhatóan 92,31 milliárd dollárra nő. A legnagyobb részarány az ágazat fő gyártóihoz és a szerencsejáték-ágazatban való felhasználáshoz kapcsolódik. A virtuális valóság VR (virtuális valóság) egy bizonyos 3D-s szimulációt hoz PC-re, játékkonzolokra és mobiltelefonokra. Nagy felbontású szemüvegből és anatómiai vezérlőkből áll. Ez elég egy VR-élményhez az otthonában. Teljesen új élményben lehet része a játéktól, a 360°-os videók és filmek nézésétől a divatbemutatókig, a modellezésig és a belsőépítészetig. Egyre több a felhasználási lehetőség.

 

Ha a virtuális valóságról beszélünk, akkor azt egy valóságot szimuláló számítógép segítségével modellezett környezetnek tekinthetjük. Leggyakrabban ez egy vizuális élmény modellezése, amelyet a számítógép képernyőjén vagy egy speciális sztereoszkópikus eszközön (headset) keresztül jelenítenek meg. A headset olyan eszköz, amely a felhasználó fejére szerelve megjeleníti a virtuális valóságot. Az élmény kiegészítésére más érzékszerveket is használnak, például hallást és tapintást. Az autentikus virtuális valóság létrehozását még mindig korlátozzák a rendelkezésre álló technikai eszközök, de előrelépés folyamatos, a fejlesztés pedig javul.

 

A VR-t még nem tudjuk szigorúan direkt kategóriákra osztani, inkább a felhasználási hely szerint osztjuk fel. Legyen szó játékokról, filmekről, oktatásról, orvosi célokról vagy dizájnról. A teremtett valósággal való együttérzés mértéke szerint oszthatjuk elmélyülőre és nem elmélyülőre. A nem magával ragadó, vagy nem elmélyülő virtuális valóságot gyakran nem is tekintik virtuális valóságnak, attól függően, hogy mennyire elterjedt. A nem magával ragadó virtuális valóság leggyakoribb formája minden olyan videojáték, amelyet a képernyőn jelenítenek meg, és kontrollerrel vagy billentyűzettel és egérrel vezérelnek. Éppen ellenkezőleg, a magával ragadó virtuális valóság lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy elmerüljön a létrehozott valóságban, és olyan headsetet használ, amely 3D-s világot hoz létre a felhasználó szeme előtt, 3D hangeffektusokkal kiegészítve.

 

        

 

A VR szemüveg a virtuális valóság alapjaVR-szemüvegre lesz szüksége, függetlenül attól, hogy a VR-t önállóan, számítógéphez vagy konzolhoz csatlakoztatva szeretné használni. Különböző gyártóktól számos változatban és különféle felszereltséggel kaphatók. Eltérnek a beépített funkcióktól. A fontos paraméterek közé tartozik a felbontás, a frissítési gyakoriság, a csatlakoztathatóság és az operációs rendszerekkel való kompatibilitás. A VR Oculus vagy a HTC Vive mellett vannak olyan játékkonzolgyártók, mint például a Sony, amelyek saját eredeti PlayStation VR kiegészítőkkel rendelkeznek. Még a gyártó DJI-nek is van saját VR szemüvege a drónokhoz. Ez alól a mobiltelefonokhoz készült VR-szemüveg sem kivétel.

 

Mi az Oculus Quest 2 modellt a 128 Gb-os verzióban (Meta Quest) teszteltük. A csomagban szemüveget, két Oculus Touch kontrollert és egy töltőkábelt talál. Sajnos ez nem adatbeli a PC-n keresztüli letöltés céljából. A kezdeti indítás után a rendszer felkéri, hogy csatlakozzon Wi-Fi hálózatához, jelentkezzen be FB-fiókjába, valamint meg kell erősítenie, hogy az adatok helyesek. A menüben találjuk az Oculus Store-t, ahonnan különböző fizetős játékok mellett ingyenes demóverziókat is letölthetünk. Az Oculus 6 Gb RAM memóriával rendelkezik, ami biztosítja a zavartalan működést. A kezelőszervek tökéletesen másolják a keze mozdulatait. Meg fog lepődni az éles képen és a kiváló minőségű térhangzáson. A játék indításakor meg kell jelölni a mozgásteret, az úgynevezett játékzónát. Célja, hogy egy bizonyos korlátozott térben tartsa a játékost. A vezérlés kényelmes, és nagyon gyorsan megtanulja. Mindig vannak utasítások az egyes játékok irányításához. Itt legalább alapszintű angol nyelvtudás szükséges. 

 

 

A VR-nek köszönhetően a rendszerkövetelmények miatt különféle játékokat játszhat, néhányat PC-n. Ugyanez vonatkozik a Steam játékokra is. Megnézheti a VR vagy 360 jelzésű YouTube-videókat. Nézhet néhány VR-filmet a Netflix segítségével. A szlovák fejlesztők, Beat Saber játéka jó benyomást tett ránk, és élveztük a The Walking Dead-et is. A Beat Saber tényleg megéri a fizetős verziót is. A városokban és különféle műemlékekben tett VR-túrák, valamint a National Geographic dokumentumfilmek szintén élvezetesek. Ha szeretné kipróbálni a világűrt, ott van a Mission:ISS, ahol megtapasztalhatja a kilátást a nyílt térben, és egy pillanat alatt elfelejti, hogy két lábbal a padlón áll.

 

 

 A VR szórakoztató oldala mellett más területeken is használják, nevezetesen az oktatásban, az orvostudományban és a formatervezésben. Az egészen érdekes rész a fitnesz vagy a harcművészetek tanítása. A virtuális valóság olyan dolgokat kínál, amelyek valójában nem léteznek, még otthoni környezetben is. A technológia egy valósághű háromdimenziós környezet létrehozása, amelyet valósnak érzékelünk. A VR-eszköz felhelyezése után egy számítógép által generált világ jelenik meg közvetlenül a felhasználó szeme előtt, amelyben cselekedhet és kommunikálhat. Így megkapja a való világ hiteles digitális másolatát, vagy legalábbis annak legmegbízhatóbb szimulációját. Minden technológia, legyen az virtuális, kiterjesztett vagy vegyes valóság, tovább fejlődik, és egyre inkább elérhetővé válik a tömegek számára. Növekvő potenciáljuk a hardver és a szoftver fejlesztésétől is függ. A teljesítmény, a felbontás, az érzékelő érzékenysége, valamint a hordozhatóság és a súlycsökkentés terén előrelépés várható.