Irodaszerek és iskola

Zink technológia (Zero Ink -tintamentes)

A Zero Ink műszaki folyamatról, rövidítve csak ZINK,már biztosan hallott. Ez egy tinta nélküli, kazettás mentes rendszer. Ha azt gondolta, hogy ez a technológia kizárólag egy típusú nyomtatóra vonatkozik, téved. ZINK társaság - a Zero Ink tulajdonában van a technológia, amelyet számos különféle nyomtatógyártónak kínál. Azok a partnerek, amelyek ilyen típusú technológiát használnak készülékükben, a Polaroid, a Canon, a Brother, a Hewlett Packard, az LG, a Prynt és a Lifeprint. Ezeknek a vállalatoknak vannak saját termékeik, amelyekben a ZINK - Zero Ink megoldást használják. És annak ellenére, hogy saját nyomtató fogyóeszközeit kínálják ezzel a technológiával, a népszerű, tintamentes technológiával rendelkező termékeket láthatunk. Melyek ezek?

 

Amikor megjelent az LG Pocket Photo

Az LG-vel kezdjük, amely nem gyárt nyomtatót, de portfóliójában az egyik első ZINK technológiával rendelkező zsebfénynyomtató. Az LG Pocket Photo volt. Ma hiába keresné ezt a mini nyomtatót. Ez eltűnt az üzletekből, de kis szerencsével megtalálhatja az eBay-en vagy az Amazone-on. Az LG PD233 egy mobiltelefon-tartozék kategóriája az LG webhelyén. 72 x 120 x 24 mm méretű és 215 gramm tömegű zsebfénynyomtatóval rendelkezik. Az 5,1 x 7,6 cm-es fényképet ZINK 2.0 papírra nyomtattak 313 dpi felbontással.Majdnem 45 másodpercbe telt az első oldal kinyomtatása. Csatlakoztatva volt az LG PD233 fotónyomtatóhoz microUSB kábellel, Bluetooth és NFC mobilkészülékkel működött a Pocket Photo alkalmazás segítségével, amely jelenleg elérhető a 3.2.1 verzióban. Minimalista kialakításban az eszköz tartalmazott nyomtatási kimeneti nyílást, töltő- és mobiltelefon-csatlakozót, bekapcsoló gombot és egy fedelet a ZINK papírtálca mögött. A nyomtató kissé unalmasan nézett ki , és az egyetlen érdekessége a gyártó logója volt. Az 500 mA-os akkumulátort 90 perc alatt teljesen feltöltötték, és körülbelül 25 oldalnyi nyomatot készített. A mai  kicsi hordozható fotónyomtatók újabb modelljei már túlszárnyalják elődeiket, de abban az időszakban, amikor megjelent a piacon, ez volt a legjobb készülék.

HP Sprocket fényűző színekben

A HP tintasugaras és lézernyomtatókat, valamint többfunkciós nyomtatókat kínál, amelyek nagyon népszerűek a piacon. Az insta fényképezőgépek új trendjére a HP reagált a termékével. A portfólió tartalmazza a HP Sprocket hordozható fotónyomtatót ZINK technológiával. Ez a modell nemcsak paramétereivel, hanem gyönyörű, fényűző kialakításával is elbűvöl. Három színváltozatban jelent meg:1. zongorafekete ezüst díszítéssel,2. fehér szín arannyal kombinálva és 3.bíborvörös, ezüsttel kombinálva. Ez a fotónyomtató azonnal nyomtat, amikor egy mobil eszköz (HP Sprocket-iOS, Android) fotógalériájához vagy közvetlenül egy közösségi hálózati alkalmazáshoz csatlakozik. A ZINK technológia segítségével fotót nyomtat 2 x 3 hüvelykes (5 x 7,6 cm) ZINK papírra. A hátsó oldal lefedése után készen áll a fotómatrica, amely ellenáll az elmosódásnak, a víznek és a szakadásnak. A kapcsolatot az USB, a Bluetooth képviseli. A nyomtatás 400 Dpi felbontással történik.

 

Hogyan zavarta össze Canon a modellneveket?

A Canon néhány évvel ezelőtt bemutatta a Canon Selphy hordozható fotónyomtatót. Nem zsebnyomtató volt, de kicsi mérete miatt alkalmas volt a hordozására. Ez a modell termoszublimációs technológiával nyomtatott, és a Canon 10 x 15 cm méretű fotópapírt (képeslap formátumban) használt nyomtatáshoz. A gyártó a Zoemini modell sorozat zseb fotónyomtatóinak modelljeivel elérhetővé tette az engedélyezett ZINK technológiát. Itt néhány tényt tisztáznunk kell. Néhány piacon, beleértve Európát is, a gyártó a Zoemini és az óceánon túli piacokon az Ivy megnevezést használta.

Ezért ugyanazzal a fotónyomtatóval ismerkedhet meg, amely Canon Zoemini vagy Canon Ivy nevet visel. Ez a modell többféle fehér és színes ékezetes kombinációban kapható. A nyomtatáshoz ZINK technológiát használ. A csatlakozás már klasszikus USB-n vagy Bluetooth-on keresztül a gyártó alkalmazásával együtt történik. A nyomtatási méretek 5 x 7,6 cm a ZINK papíron. Nincs szükség újratöltésre, ismét engedélyezett ZINK technológiával. A  termékre adott nagyon jó válaszoknak köszönhetően a Canon úgy döntött, hogy tovább fejleszti  a mini fotónyomtatóját. Ebben az évben két új modellt mutatott be a Zoemini modellsorozat alapján,Insta-fényképezőgépeket beépített nyomtatóval. Az innovációkat Canon Zoemini C és Canon Zoemini S jelöléssel adták piacra . Az amerikai piacon Canon Ivy Cliq megnevezés alatt találhatók meg, amely megfelel a C modellnek, és a Canon Ivy Cliq +, amely a Zoemini S. modell.

 

   

 

A Brother ZINK technológiával ellátott színes címkenyomtatóval büszkélkedhet

További társaságok vagy nyomtatógyártók, amelyek a ZINK - Zero Ink technológiával működnek, és technológiájukat használják, a Brother társaság és az ő modelljük a Brother VC-500W színes címkenyomtató. Ne tévesszen meg bennünket az, hogy ez egy címkenyomtató. Ez a modell  címke technológiával nyomtat 9–55 mm-ig, nincs szükség  benne tintakészletre. A kapcsolat USB-n vagy Wi-Fi-n keresztül zajlik. Ez a nyomtató kompakt méretekkel, kellemes kialakítással és beépített vágóval rendelkezik  a hossz beállításához. A ZINK - Zero Ink technológia használatán keresztül jutunk el a Brother VC-500W működésének megértéséhez. Technológiáját  címkékkel ellátott orsókban rejti. A speciális színes kristályok a papírban hővel aktiválódnak, és színes színű címkéket készítenek anélkül, hogy  tintapatronok lennének szükségesek a nyomtatáshoz.

 

Polaroid No. 1

A Polaroid társaság és fényképezőgépei azonnali nyomtatóval valamikor, az 1980-as évek elején jelentek meg. Ma a cég több olyan terméket gyárt, amelyek ZINK - Zero Ink technológiát használnak. Ezek zsebfénynyomtatók és insta-fényképezőgépek, melyek nyomtatóval vannak felszerelve. A legújabb modellek, amelyeket a cég a CES 2019-en mutatott be, az Insta kamera Polaroid Mint Instant Digital Camera  &azonnali digitális fényképezőgéppel és nyomtatóval és a Polaroid Mint Instant Digital Camera zsebnyomtató. Mindkét modell a ZINK - Zero Ink technológiát használja a nyomtatáshoz. Egyéb Polaroid termékek, amelyek ZINK fotópapírt nyomtatnak, a Polaroid Snap Touch - azonnali kamera beépített ZINK - Zero Ink nyomtatóval és a Polaroid Zip Instant fotónyomtató. Talán kevesen tudják, hogy a ZINK technológia valamikor az 1990-es években egy projektként indult a Polaroid Corporationnél. Ezt követően a ZINK 2005-ben függetlenné vált.

Prynt

A PRYNT egy indítóprogram(startup), amely a Kickstarterin jelent meg. Két termék létezik az integrált nyomtatóval ellátott mobil eszközökhöz: PRYTN Case és PRYNT Pocket. Alapvetően egy mobil kiegészítő, amely új funkcióval gazdagítja telefonját, azaz azonnali nyomtatással. Ez a termék ZINK technológiát is használ. Villámcsatlakozón keresztül csatlakozik egy mobil eszközhöz, Bluetooth és Wi-Fi nélkül. E kis doboz teljes varázsa egy olyan alkalmazásból áll, amelyet letölt az iPhone-jára egy  mobil csatlakozón keresztül.  Készítsen fényképet vagy videót az alkalmazáson keresztül, és egyszerűen ellenőrizze a minőséget  a nyomtón 2 x 3 "-es méretű ZINK papírra.Ezt behelyezik a PRYNT Case tokba. Az akkumulátor teljesítőképessége lehetővé teszi 15-20 öntapadós fénykép nyomtatását. Beágyazhat egy videót a fotóba az alkalmazáson keresztül, és okostelefonján AR-technológiával tekintheti meg. A mobil eszköznek támogatnia kell az AR technológiát (iPhone 6S és újabb, iOS 11 és újabb). A képen látható videó megtekintése ugyanazzal a funkcióval megy végbe a másik kézi nyomtató modellnél LifePrint,  ennek a gyártója a ZINK - Zero Ink tinta nélküli nyomtatási technológiát használja.

Lifeprint

 

A Lifeprint, kézi fotónyomtató a ZINK és az AR technológia (a valóság érve) kombinációja. A Lifeprint a Hyperphoto jelölést használja erre a technológiára. Mindezt egy 200 gramm minimalista kialakítású készülékben. A fotónyomtató Bluetooth-kapcsolaton keresztül csatlakozik egy mobil eszközhöz. Kompatibilis az Android és iOS mobiltelefonokkal és táblagépekkel. Természetesen támogatniuk kell az AR-t, és telepíteniük kell a LifePrint Photos programot. A Lifeprint fotókat nyomtat a ZINK - Zero Ink papíron két méretben, 2 x 3 "(5 x 7,6 cm) és 3 x 4,5" (7,6 x 11,4 cm).

 

 

ZINK - Zero Ink technológia

Tintamentes ZINK-Zero Ink technológia a hőnyomtató rendszeren alapul. A fotópapírt minden színben impregnálják többrétegű papíron. Az alaptól, opcionális ragasztórétegtől a hőérzékeny színrétegektől a felszíni rétegig. A színképző réteg az amorfokróm színezékek színtelen kristályait tartalmazza, amelyek színtelen tautomereik mikrokristályait képezik, amelyek színes hőformává alakulnak, és megtartják színüket a megszilárdulás után. Ez a technológia a ZINK - Zero Ink védjegy alatt áll, a ZINK Holding LCC független társaság tulajdonában van, amely a ZINK® technológia és a ZINK Paper® tulajdonában van. A ZINK a ZERO INK, egy színes nyomtatási rendszer. A rendszer támogatása megközelítőleg 170 szabadalmat tartalmaz és továbbra is dolgozik rajta a ZINK Holding K + F központ laboratóriumaiban, Massachusettesben, Whitsettben, Észak-Karolinában. 2005 óta a ZINK független vállalat. OEM-ként ZINK technológiát kínálnak azon partnereiknek, akiknek termékeit röviden bemutattuk. A Polaroid továbbra is kulcsfontosságú partner.

Miért nincs meg ez technológia a nagy nyomtatókban? Annak ellenére, hogy ez a technológia nagyszerű és nagyon környezetbarát, a nagy formátumú papír költségei magasabbak lennének, mint a hagyományos irodai papíré. Egyrészt a kazettamentes rendszer magában nagy hozam, nincs hulladék az üres kazettákból. De ...? A másik oldalon találjuk az egyszerű  irodapapírt, amely újrahasznosítható. A ZINK papír újrahasznosítása különbözik a hagyományos papírtól.