Irodaszerek

Brother HL-1112E

Kompakt méretű egycélú nyomtató

Nem mindenkinek van szüksége egy multifunkciós eszközre, amely sok funkcióval és gazdag csatlakozási lehetőségekkel rendelkezik a nyomtatáshoz. Még mindig rengeteg olyan felhasználó van, aki alapvetően egy funkciót használ, ez a monokróm nyomtatás. Fontos számukra a lehető legegyszerűbb kezelés és az alacsony nyomtatási költség egy oldalra számítva. Az eladók kínálatában több ígéretes jelöltet találtunk e felhasználói csoport számára. Pozitívum, hogy az egycélú monokróm nyomtatók ára alacsony mind a tintasugaras, mind a lézeres eszközök esetében. Egy megfizethető nyomtatót választottunk a Brother lézertechnikájával, amely fekete-fehérben nyomtat A4-es papírra. Tud-e minőségi nyomtatást készíteni egy nyomtató modell, amelynek ára kb. 60 euró?

 

Rövid jellemzők

Nyomtatási technológia: monokróm lézer

Felhasználás cég / háztartás: háztartás

Nyomtató interfész: USB 2.0

Funkciók nyomtató / többfunkció: Többfunkciós - nyomtatás

Maximális nyomtatási méret: A4

Automatikus kétoldalas nyomtatás: nem (kézi opció)

Kijelző: nem

 

Méretek és tömeg

Szélesség: 340 mm

Mélység: 238mm

Magasság: 189 mm

Tömeg: 4,5 kg

 

Kialakítás minimalista stílusban

Bár az eszköz kialakítása első pillantásra nem inspirál, a nyomtatónak van egy nagy pozitívuma és ez a kompakt méret. Ez lehetővé teszi, hogy bárhol elhelyezze a készüléket. Elég csak egy kis hely az asztalon vagy a polcon. A Brother HL-1112E modell fekete színű, szürke díszítéssel kerül forgalomba. A készülék szélei kissé lekerekítettek. Fenti részben van a nyomtatási kimenet, amely visszahúzható támasztórúddal van ellátva. Amikor kinyitja az eszköz fedelét, látni fogja a nyomtatási mechanizmust és a festékkazettát. Az elülső rész tartalmaz a jobb oldalon egy bekapcsológombot és  állapotjelző diódákat. A homlok részen van egy nyitható fedél, amely elrejti a bemeneti papíradagoló tálcát. A fedél egyben  a papírlapok alátámasztására is szolgál. Sajnos nem lehet bezárni vagy más módon becsúsztatni addig, amíg a papírtálca lapokat tartalmaz.

Alapfunkciók

A funkciók száma valóban nem nagy. Ez az egycélú nyomtató kezeli a tőle elvárt alapvető dolgokat, nevezetesen a fekete-fehér nyomtatást A4-es formátumra. Csak egy csatlakozási lehetőséget kínál, USB-kábel használatával a PC-hez. Az eszköz nem tartalmaz kijelzőt, és a teljes vezérlést a felhasználó PC-vel hajtja végre. Itt szerkeszthet egy dokumentumot a nyomtatás előtt, de ez megint csak egy alapvető szerkesztés.

Nyomtatási sebesség és minőség

A nyomtatási minőség szempontjából ez elegendő a normál otthoni használatra. Mivel monokróm nyomtatóról van szó, elsősorban szöveges dokumentumok nyomtatására szolgál. Nem alkalmas fényképekhez és igényesebb prezentációk készítéséhez. A Brother HL-1112E nyomtató 600 x 600 dpi felbontással nyomtat. 20 oldalt nyomtat percenként monokróm módban. Az első oldal nyomtatása körülbelül 8–9 másodpercet vesz igénybe. A bemeneti adagolótálca kapacitása 150 lap, a kimeneté pedig 50 lap.

 

A nyomtató előnyei

- jó gyári kivitelezés

- kompakt méretek

- egyszerű kezelés

- a fekete-fehér dokumentumok nyomtatási minősége

- alacsony nyomtatási költségek (alternatív patronok támogatása)

- a készülék alacsony ára

 

A nyomtató hátrányai

- csak fekete-fehér nyomtatás

- csatlakoztatás (csak usb)

- nem támogatja a mobil eszközökről történő nyomtatást

- nincs duplex (manuálisan illesztőprogram-támogatással)

- túl egyszerű kialakítás

- a csomag nem tartalmaz USB kábelt

- nagyobb zajszint

 

Nyomtatópatronok

A nyomtató fekete Brother TN-1030 festékkazettát és Brother DR-1030 optikai dobegységet használ a nyomtatáshoz. A festékkazetta kapacitása 1000 A4-es oldal, 5% -os lefedettség mellett. Pozitívum, hogy ez a modell támogatja az alternatív patronok használatát is, amely lehetővé teszi a nyomtatási költségek jelentős csökkentését, akár 0,016 euróra oldalanként. A szokásos alternatív patronok mellett prémium márkájú tonereket is kínálunk, amelyek minőségükben lényegesen alacsonyabb áron összehasonlíthatók az eredetivel.

Értékelés

A Brother HL-1112E modell nem tartozik a legnépszerűbb, legjobb monokróm lézernyomtatók vagy újdonságok közé. Az ár, amelyen eladásra kerül, néhány kompromisszum elfogadására kényszeríti a felhasználót. Először is le kell mondani a LAN vagy Wi-Fi hálózati hozzáféréssel való bármilyen csatlakoztatást. Ennek eredményeként nem is fogja használni a nyomtatást mobil eszközökről és felhőszolgáltatásokról. Néhány vásárlót elbátortalaníthat a nyomtató nem túl vonzó kialakítása és a kissé lágyabb műanyagok felhasználása. A kivitelezés azonban jó szinten van. A készülék nem támogatja az automatikus kétoldalas nyomtatást, és nagyobb zajjal kell megbékélnie a nyomtatásnál. Másrészt a csatlakoztatás és az irányítás nagyoon egyszerű, és a felhasználó nem pazarolja az időt a beállításokra sem. A fekete-fehér szöveges dokumentumok nyomtatási minősége jó. Poritívum a kis méret és a megfelelő nyomtatási sebesség. Az igénytelen háztartási felhasználók számára ez egy jó eszköz megfizethető áron, ráadásul alternatív utántöltések támogatásával. Így kedvező áron csökkentheti a nyomtatási költségeket 1 oldalért. Az egyszerűségének köszönhetően ez a modell időseknek is alkalmas, akiknek egyszerű, gyors vezérlésű eszközre van szükségük.