Creality Ender 3 Pro


Megfizethető 3D otthoni nyomtató

Bár a boltokban jó választék van a 3D nyomtatókból, az otthoni használatra szánt készülék kiválasztása kissé több keresést igényel. Az otthoni felhasználót általában jó ár-teljesítmény aránya érdekli. Különösen az ár nagyon befolyásolhatja a vásárlást ilyen esetben. Olyan 3D nyomtatót választottunk, amely megfizethető. Jó teljesítményt nyújt és kompakt méretű. Mivel a 3D-s nyomtatón nem fogunk professzionálisan dolgozni, inkább csak néhány alkatrész darabos nyomtatásához és apró bemutatókhoz használjuk, a legolcsóbb 3D-s nyomtatót keresünk (kb. 300 €). Az eladók kínálatában a nagyon jól minősített C modell érdekelt. Ez a Creality Ender 3 továbbfejlesztett változata. Az új modell néhány kialakítási változtatáson ment keresztül, szélesebb nyomtatótérrel, módosított tápegységgel rendelkezik, emellett kivehető mágneses betétet is kapott.

 

Rövid jellemzők

Nyomtatási technológia: 3D nyomtatás, (FMD - Fused Deposition Modeling)

Felhasználás cég/ háztartás: háztartás, kisvállalkozás

Nyomtató interfész: USB

Memóriakártya-olvasó: igen

 

Méretek és tömeg

Szélesség: 440 mm

Mélység: 465 mm

Magasság: 410 mm

Tömeg: 6,9 kg

 

Kialakítás nyitott kivitellel

A kereskedők kínálatában leggyakrabban kétféle 3D nyomtatót talál. Nyitott tér kialakítással és zárt (dobozos) térrel. A Creality Ender 3 Pro modell nyitott terű, egyszerű felépítésű. A modellezési tér méretei 220 x 220 x 250 mm. A bal alsó sarokban található egy kisebb panel, ahol USB-csatlakozó és SD-kártya nyílás található. A jobb alsó sarokban található egy panel információs szegmens kijelzővel és egy vezérlő forgatógombbal. Eltávolítható, rugalmas párna C-MAG fűtéssel megkönnyíti a kinyomtatott kész 3D modell kivevését az eszközből. A masszív felépítés és a robusztus alumínium extruder hozzájárul a nagyobb nyomtatási stabilitáshoz és pontossághoz. A nyomtató jól kidolgozott és stabil a nyomtatás során.

 

fotó forrás: creality3dofficial.com

 

Megbízható teljesítmény

A hasonló árkategóriájú 3D nyomtatókhoz képest ez a Creality Ender 3 Pro modell nagy pozicionálási pontosságot, gördülékeny mozgást és gyors nyomtatást kínál a precíziós hengernek és az alumínium V-nyílású csapágynak köszönhetően. A nyomtató megbízható stabilitását a nyomtatás során szilárd, robusztus szerkezeti keret biztosítja. Előnye az extruderlemez nagyon gyors felmelegedése, amely legfeljebb 5 percet vesz igénybe 100 ° C-ig. Nem hiányoznak olyan   biztonsági elemek sem, mint  védett tápegység, valamint túlfeszültség-védelem az áramkimaradás esetén. Ha az áramkimaradás  hirtelen megtörténik, a tápellátás kimerül, a nyomtató a Folytatás-Resume funkcióval folytathatja a nyomtatást az extruder utolsó helyzetéből. A ventilátor alsó részbe helyezése szintén jól megoldott. Talán kicsit lehangoló, hogy a ventilátor nem valamivel hatékonyabb.

 

       

fotó forrás: creality3dofficial.com

 

A 3D nyomtatás sebessége és minősége

A Creality ENDER-3-PRO 3D nyomtató nagyon jól támogatja az anyagok széles skáláját, például: PLA, ABS, NYLON, PETG, WOOD, PVA, HIPS, beleértve a rugalmas anyagokat is. Ennek oka elsősorban az MK10 0,4 mm átmérőjű cserélhető fúvóka szabadalmaztatott szerkezete. A nyomtató 1,75 mm átmérőjű anyagokkal működik együtt. A nyomtatási sebesség 180 mm / s. A készülék folyamatosan működtethető 200 órán keresztül. Ami a nyomatok minőségét illeti, a nyomtatás nagyon jó, és még a kisebb részleteket is jól kezeli.

 

A nyomtató előnyei

- robusztus alumínium extruder a nyomtatási felület nagyobb stabilitása érdekében

- minimalizálja a szál eltömődésének és az egyenetlen extrudálás kockázatát

- levehető rugalmas mágneses nyomtatópárna C-MAG

- a megbízható csapágyak csökkentik a súrlódást és a zajszintet

- masszív felépítés és kellemes kialakítás

- FDM nyomtatási technológia

- minden, amire szüksége van a standard csomagban található

- egyszerű kezelés érintőképernyőn keresztül

- nyomtatás PC-ről és SD-kártyáról

- nagyon jó támogatás és vélemények a fórumok felhasználói között - jó ár-teljesítmény arány és nyomtatási minőség

 

A nyomtató hátrányai

- nagyobb üzemi zaj

- automatikus kalibrálás hiánya (kézi kalibrálás szükséges)

- csak PLA-hoz szállított nyomólemez

Következtetés

Első pillantásra a szigorú 3D nyomtató, a Creality Ender 3 Pro egy kirakós játék, amely 8 GB-os microSD-kártyával együtt tartalmaz építési utasításokat. A nyomtató összeszerelése viszonylag egyszerű, amit egy kevésbé tapasztalt felhasználó is képes kis ügyességgel kezelni. A jobb megértés érdekében rendelkezésre áll egy YouTube-útmutató. A csomag tartalmaz egy fehér teszt PLA szálat(filament), és ez elegendő több nyomtatott frissítéshez vagy egyéb dolgokhoz. A nyomtató fejlesztése érdekében az Ender 3 Pro kiegészítői számos frissítést tartalmaznak. A nyomtató a legújabb firmware-t tartalmazza közvetlenül a Creality-től. Az irányítás egyszerű és intuitív. A mellékelt microSD-ről történő nyomtatás az első próbálkozásra sikerült, miután az alátét BED-szintjét OK-ra állította. A mágneses párna dicséretet érdemel. Nagyon könnyen tisztítható, és a nyomtatott modellek könnyen levehetők róla. Az interneten nagyon jó közösségi támogatás és tanácsok vannak a tapasztaltabb felhasználóktól, amelyekből meríthet a problémák megoldásakor, de hibakeresést és javítást is végezhet különböző funkciókkal. Ez a 3D nyomtató alkalmas kezdőknek, akik a megfizethető ár, teljesítmény és nyomtatási minőség kiváló arányában kapják meg a terméket.

Infoline (HÉ-PÉ: 8:00-15:30)