Irodaszerek és iskola

Epson EcoTank L3111

Az Epson 2010-ben mutatta be első tintatartály-rendszeres nyomtatóját. A tintatartályt nem közvetlenül integrálták a készülékbe, de az egyik oldalára tintatartályos rekeszeket  csatlakoztattak. Tíz éven belül a tartályrendszer újításokon ment keresztül, és a nyomtatók ára csökkent. Ma megfizethető nyomtatót vásárolhat tintatartály-rendszerrel, különféle változatokban. Ha nem egy funkciókkal teli, gazdag csatlakozással rendelkező modellt keres, hanem csak egy egyszerű eszközt, amely gyors hozzáférést biztosít a kezelőszervekhez, kényelmes tintafeltöltést és alacsony költségeket kínál, akkor az Epson EcoTank L3111 modell megfelel ezeknek a követelményeknek. 3 teljes funkciót tartalmaz: megbízható minőségű nyomtatást, másolást és szkennelést. A legnagyobb pozitívum a rendkívül gazdaságos nyomtatás, kellemes kialakítás, kompakt méretek és egyszerű kezelés. Ez a modell alkalmas otthoni használatra, de egy igénytelen Home Office számára is jól fog szolgálni.

 

Rövid jellemzők

Nyomtatási technológia: tintasugaras színes

Felhasználás vállalat / háztartás: háztartás, igénytelen otthoni iroda

Nyomtató interfész: USB

Mobil catlakoztatás: nincs (Wi-Fi és mobil kapcsolat nélkül)

Funkciók nyomtató / többfunkció: Többfunkciós - nyomtatás / másolás / szkennelés

Maximális nyomtatási méret: A4

Automatikus kétoldalas nyomtatás: nem

Kijelző: nem

 

Méretek és tömeg

Szélesség: 375 mm

Mélység: 347 mm

Magasság: 179 mm

Tömeg: 3,9 kg

 

Kialakítás minimalista stílusban

Az Epson EcoTank L3111 modell kompakt méretekkel és minimalista kialakítással rendelkezik. A nyomtató kellemes   ergonómiát takar, enyhén lekerekített élekkel. A műanyagok elég erősek, bár nem tartoznak a legerősebbek közé. Az eszköz színvilága a mattfeketét foglalja magába, amely  kombinálva van egy sima felülettel és egy résszel, amely enyhe textúrát tartalmaz. A jobb oldalon az integrált tintatartály található, amely kiemelkedik előre tolódva a nyomtatóból. Annak ellenére, hogy nem egy síkban van az elülső oldallal, nem okoz fennakadásokat, és elhelyezése pozitív előnnyel jár a tinták 4 különálló tartályba történő újratöltésének kényelme érdekében. A tartály ablaka átlátszó, és a tinta szintjét közvetlenül a készüléken ellenőrizheti. Az elülső részen papír kijárat található. Ez a papírtálca egy klasszikusan támasztó rúd használatával van megoldva. A felső rész a síkágyas szkennerhez tartozik. A nyitó fedél előtt egy kis kezelőpanel található, amelyen több gomb és állapotdióda található. Hiába keresne itt kijelzőt. Hátulsó részen van egy papírbemeneti adagolótálca. A hálózathoz való csatlakozás és az USB-kábel PC-hez való csatlakoztatásán kívül a nyomtató nem tartalmaz más portokat vagy gazda-USB csatlakozást, valamint kártyaolvasó nyílást. A gyári kivitelezés kiváló minőségű és minden jól alkalmazkodik egymáshoz. A műanyagok nem hajlanak meg, és a készülék működés közben stabil. Az általános kialakítás szigorúnak, de elegánsnak tűnik.

 

 Jellemzők (egyszerű alap)

A multifunkció 3 teljes értékű funkciót tartalmaz. Kezeli a színes nyomtatást, a dokumentumok másolását és szkennelését. A csatlakoztatott számítógépen keresztül megadhatja az alapvető nyomtatási paramétereket, a példányszámot és a szegély nélküli fotónyomtatást. A beolvasott dokumentumokat JPG, PNG és PDF formátumban mentheti. A nyomtató nem támogatja az automatikus kétoldalas nyomtatást. A legnagyobb hátrány a gyenge csatlakoztatás. Itt csak a nyomtató és a PC között rögzített kapcsolattal lehet megelégedni USB-kábel segítségével. Hiányzik a vezeték nélküli kapcsolat, a mobileszközökről történő nyomtatás és a felhőszolgáltatásokból történő nyomtatás támogatása. Nem talál USB-gazda portot sem az USB-kulcs, sem SD-kártyaolvasó csatlakoztatásához a készüléken. Hiába keresne egy PictBridge interfész portot is. Ez a modell csak a nyomtatási feladatok, a másolás és a szkennelés alapvető funkcióit tartalmazza. Ha még mindig hiányzik a vezeték nélküli kapcsolat, ezt egy hasonló paraméterekkel és szinte azonos kialakítású modell kínálja az Epson EcoTank L3150 jelöléssel.

 

Nyomtatási sebesség és minőség

Ez a modell kiváló minőségű Epson Micro Piezo nyomtatófejet használ a nyomtatáshoz. A fúvókák konfigurációja 180 fekete fúvóka és 59 fúvóka színenként változó tintacsepp technológiával 3 pl. A nyomtató tintasugaras technológiával 5760 x 1 440 dpi felbontással nyomtat. Percenként 10 A4-es oldalt nyomtat fekete-fehér módban, vagy 5 A4-es oldalt színes módban az ISO / IEC 24734 szabvány szerint. Normál minőségben ez az érték 15 színes oldalt  vagy 33 oldalt jelent fekete-fehér módban. Körülbelül 69 másodpercig tart egy 10 x 15 cm-es fénykép kinyomtatása az Epson prémium fényes fotópapírjára. A beolvasási felbontás 600 x 1200 dpi. Kétoldalas nyomtatás csak kézi üzemmódban lehetséges. Ami a nyomtatás minőségét illeti, ez eltér a dokumentum típusától függően. Egyszerű szöveges dokumentum esetén a nyomtatás nagyon jó minőségű, éles szövegű és jó fekete színnel. Mondhatjuk, hogy az irodai dokumentumok nyomtatása magasabb színvonalú. Akkor is jó eredményeket ér el, ha kombinált szöveges és grafikus dokumentumokat nyomtat egyszerű irodai papírra. A fekete-fehér fotók nyomtatása fotópapírra is több mint jó színvonalú. Rosszabb a helyzet a színes fényképek nyomtatásánál fényes fotópapírra, ahol a minőség színvonala alcsonyabb. A nyomtatót elsősorban nem kiváló minőségű fényképek nyomtatására tervezték, azonban az átlagfelhasználók számára inkább a kiváló minőségű, normál dokumentumok nyomtatását kínálja.

 

A nyomtató előnyei

- minimalista, modern dizájn

- a berendezések minőségi feldolgozása

- kellően erős műanyagok - kompakt méret

- multifunkcionalitás (3 az 1-ben)

- tintatartály-rendszer

- kényelmes újratöltés

- egyszerű telepítés és kezelés

- alacsony nyomtatási költségek

- tartalék utántöltések ára

- biztosíték a megfelelő tintával történő újratöltéshez

- a csomag 3 évre tartalmaz tintát (normál használat esetén 5% -os lefedettséggel)

 

A nyomtató hátrányai

- Wi-Fi hiánya (gyenge csatlakoztatás)

- nem támogatja a mobil eszközökről történő nyomtatást

- nem támogatja a Duplex funkciót

- nem támogatja az ADF-et

- nem tartalmaz kijelzőt

 

Utántöltések a nyomtatóhoz

Az Epson EcoTank L3111 modell 4 különálló színes tintát használ a nyomtatáshoz, amelyeket palackokból pótolnak a tintatartály rekeszeibe. A tartálynak 4 különálló rekesze van az egyes színekhez. A bíbor, cián és sárga színű tinták Epson EcoTank 103 (bíbor, cián, sárga) jelöléssel és az Epson 103 (fekete) jelöléssel ellátott fekete pigment tinta térfogata 65 ml. Az ISO / IEC 24712 szerinti módszer alapján a töltetek kapacitása ennél a mennyiségnél  körülbelül 4500 oldal a fekete tintánál és 7500 oldal a színes tintáknál, 5% -os lefedettség mellett.