Tonerek és tintapatronok

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Nyomtató vagy kazetta típusa

Nyomtatómodell választék

Modell sorozat töltés

Irodaszerek és iskola
Akciók

Epson Stylus SX205 multifunkciós készülék

Hogyan poroltunk le egy régebbi nyomtatót

Van egy új, nagy teljesítményű nyomtatója és hirtelen probléma merül fel. A készülék nem működik megfelelően, ezért javítást igényel. Ha garanciavállalás alatt áll, akkor semmilyen személyes beavatkozást nem vállal, és garanciavállalást átadja az eladónak. Viszont ebben az időpontban nagyobb nyomtatási mennyiséget kellene kinyomtatnia. Ha van egy régebbi nyomtató modellje, amelyet korábban otthon használt, akkor nem kell kétségbeesnie. Hasonló helyzetbe kerültünk mi is és leperoltunk egy  régebbi multifunkciós készüléket.

Az Epson Stylus SX205 modell a legjobb éveit már maga mögött tudja. A gyártó valamikor, 2008-ban hozta forgalomba. Abban az időben nagyon tisztességes 3/1-ben készülék volt, a színes nyomtatás mellett másolást és szkennelést is kínál. Hogyan kezeli ez a 10 éves többfunkciós eszköz a nyomtatási feladatokat?

 

Rövid jellemzés

Nyomtatási technológia: tintasugaras színes

Felhasználás cég / háztartás: háztartás

Nyomtató interfész: USB / PictBridge

Funkciók nyomtató / többfunkció: többfunkció - nyomtatás / másolás / beolvasás

Maximális nyomtatási méret: A4

Automatikus kétoldalas nyomtatás: nem (kézi opció)

Kijelző: nem

 

Méretek és tömeg

Szélesség: 450 mm

Mélység: 342 mm

Magasság: 182 mm

Tömeg: 5 kg

 

Tisztességes formatervezés extra ragyogással

Annak az eszköznek a kialakítását értékelni, amely megmentett bennünket a nagy mennyiségű nyomtatáskor, úgy gondoljuk, hogy teljesen felesleges. Manapság a nyomtatók és a multifunkciós készülékek kissé különböznek ebben a tekintetben. Ennek ellenére a multifunkciós készülék szilárd műanyagokkal rendelkezik, amelyek még igényesebb felhasználást is elviseltek. Az eszköz teste matt műanyagból készül, a felső rész kivételével. Ez egy fényes fekete, úgynevezett fekete piano volt, amely egy ideig nagyon kedvelt verzió volt az eszközmódosításokhoz. Meglepő módon, még az idő múlásával sem sérült meg a műanyag felülete, és nem is látni rajta az ilyen anyagra jellemző mikrokarcolásokat. A többfunkciós készülék bal felső részén van egy vezérlőpanel, amelyen 8 alapvető gomb található. A gombokon LED-ek vannak, amelyek jelzik, hogy a gomb be vagy ki van-e kapcsolva. A multifunkciós készüléknek nincs információkijelzője, hacsak nem számítjuk annak a kis szegmensű kijelzőt. Az egyetlen megadott információ a másolási funkcióban szereplő példányok száma. A teljes vezérlés a lehető legegyszerűbb, szélesebb beállítási lehetőségek nélkül. Van egy SD-kártya nyílás és a PictBridge interfész a fényképezőgép közvetlen csatlakoztatásához az elején.

 

 

A szegényesebb szolgáltatások

Az Epson Stylus SX205 csak egy módszert kínál a szabványos USB-kábellel a számítógéphez történő csatlakozáshoz. Az összes nyomtatási beállítást az illesztőprogram és a szoftvernek a nyomtatóbeállításokból történő letöltését követően kell elvégezni. A meghajtó, amely a Windows 10 operációs rendszer része, szintén jól működött, mindazonáltal telepítettünk mindent, amire szükségünk volt, a csomagban található cd adathordozóról. Sajnos nem sikerült letölteni egy újabb illesztőprogramot a gyártótól. Ne várjon semmilyen új funkciót, nem találtunk semmi ilyesmit. Legalább megörvendeztetett  a kézi kétoldalas nyomtatás és a PC-n keresztül elérhető néhány beállítási lehetőség.

Az alternatív újratöltések megmentettek

A sikeres telepítés után a nyomtatópatronok és a papírlapok kerültek sorra. Nem volt nehéz dolgunk a papírokkal, mivel csak egyszerű dokumentumokat akartunk kinyomtatni, nem pedig fényképeket. Normál A4-es irodai papírt használtunk. A papírt hátulról fentről töltik be az adagolóba, miután a műanyag leceket kihúzták, és körülbelül 120 lap kapacitása van. A papírkivezetés a műanyag burkolat kinyitása után elöl van, amely szintén útmutatóként szolgál a kilépéshez. Ez az egész műanyag parádé nem túl stabil, de a felhasználás teljes ideje alatt jól működött. A többfunkciós készülék 4 különálló színes tintapatront használ a nyomtatáshoz. A leggazdaságosabb megoldást választottuk, nevezetesen az alternatív utántöltőket. A teljes multipack ára 5,32 € -ba került, ami csaknem 90% -os megtakarítást jelent az eredetihez képest. Meglepő módon, bár ez a nyomtató régebbi modellje, széles palettát kínál, az eredeti, prémium kategóriától a leginkább költséghatékony alternatíváig.

 

 

És mégis nyomtat

A nyomtatás előtt a nyomtatási beállításokban a nyomtatószoftver segítségével bekapcsoltuk a karbantartási fukciót. Azonban elmúlt sok idő azóta, hogy a nyomtatót aktívan használták. Az ellenőrzés, a fúvókák tisztítása és a nyomtatófej beállítása után megkezdtük a nyomtatást. Először egy fekete-fehér dokumentumot, majd egy színes dokumentumot grafikával nyomtattunk. A nyomtatás jól ment, és a minőséget is jól értékeljük. Nem hasonlíthatjuk a mai kiváló minőségű tintasugaras nyomtatókkal való nyomtatáshoz, de ez megfelelt a céljainknak. A gyártó szerint az eszköz  5 760 x 2400 dpi nyomtatási felbontással van hordozóra optimalizálva az RMP használatával. Ami meglepett minket az Epson Micro Piezo nyomtatófej. A multifunkciós készülék kissé hosszabb indulással kezdett és nem sietetett az első oldal kinyomtatásával. Mintegy 30 A4-es oldal nyomtatható percenként. A gyártó percenként 34 oldalra utal, de ilyen eredményt nem sikerült elérnünk. Másolás és szkennelés során a minőség megegyezett a nyomtatás minőségével. Nem volt a legjobb, amit láttunk, de a minőséget kielégítőnek értékeljük.

Mit mondjunk a végén

Bár nem hittük, hogy sikerül a nyomtatás ezen a nyomtatón, amelyet már régóta nem használtak, az ellenkezője lett igaz. Még egy ilyen öreg modell is nagyon jó minőségben nyomtatott, ami kielégíti egy háztartás vagy a hallgató igényeit. Az ilyen eszköz olyan idősek számára is alkalmas lehet, akiknek nincs szükségük a vezeték nélküli kapcsolat sajátosságaira és előnyeire. Alternatív vagy prémium patronok (fényképekhez) vásárlásával a lehető legolcsóbb, jó minőségű nyomtatást kapja. Új nyomtató megvásárlása után sok felhasználó az idősebb modellt eszközként használhatja iskolás korú gyermekek vagy időskorúak számára a családban. Alkalmas mindenhol, ahol nincs szükség magas nyomtatási minőségre. Ezenkívül, ha a nyomtató vagy a többfunkciós készülék támogatja az alternatív patronok használatát, ez jó módszer az olcsó nyomtatáshoz és az eszköz hosszú élettartamának felhasználásához. Az egyetlen dolog, amivel foglalkoznia kell, a magasabb zajszint, amely észrevehető az új modellekhez viszonyítva.