Irodaszerek és iskola

Háztartási nyomtatót választunk (elérhető ár)

Ha jelenleg egy nyomtató vásárlását fontolgatja, választhat abból, ami az üzletekbe került ertékesítésre a koronavírus, a chip és a folyamatban lévő háborús válság alatt. Vevőként is  lassan belátjuk, hogy már az aktuális elérhetőség szerint kell választanunk, nem pedig az új modellek bevezetése alapján. Ami a nyomtatókat illeti, a helyzet jó, a tintasugaras és lézeres készülékek kínálata továbbra is meglehetősen gazdag. Megnéztük az igénytelen otthoni felhasználónak szánt alapmodelleket, a Home Office-hoz vagy az egyéni vállalkozók otthoni irodájához alkalmas nyomtatókat, valamint a megbízható berendezéseket egy kisebb munkacsoportos kisirodába. Mi az első dolog, amiért olcsó otthoni nyomtatót választunk alkalmi nyomtatáshoz?

 

Tintasugaras nyomtató néhány euróért

 

Egy kis mennyiségben, havonta néhány oldalt kinyomtató otthonhoz nincs szükség drága, funkciókban gazdag nyomtatóra. Az üzletek kínálatában már 50 €-os áron is talál egy teljesen érdekes eszközt. Még valamivel ez alatt az árcédula alatt is, már 44 eurós áron felfedeztünk egy színes tintasugaras nyomtatót kis kompakt méretben. Ez egy egycélú, vezeték nélküli, Wi-Fi kapcsolaton keresztüli, szegély nélküli fotónyomtatási funkcióval rendelkező készülék nyomtatáshoz. Ez egy Canon PIXMA TS305 modell. A nyomtató 4800 x 1200 dpi felbontással nyomtat a maximális A4-es méretig. Nem egy gyors készülék, ami nagy sebességgel ontja ki a nyomatokat, de egy igénytelen otthoni felhasználónak ez is elég. Körülbelül 7-8 oldal fekete-fehér vagy 4 színes oldal készül percenként. A bemeneti adagolótálca kapacitása 60 lap, ami kicsi, de az alkalmi nyomtatásnál ez nem okoz gondot. A vezérlés egyszerű a vezérlőpulton található több vezérlőgomb használatával. Ami eltántoríthatja Önt a megfizethető nyomtató megvásárlásától, az a tintapatronok ára. Ott alapvetően az eredeti patronokért, mind a feketéért, mind a tricolorért az XL-es verzióban a nyomtató árával megegyező összeget kapunk. Egy keveset spórolhatunk egy multicsomag vagy alternatív utántöltők vásárlásával.

Annak ellenére, hogy jelenleg az egyik legolcsóbb akciós nyomtatóról van szó, 1 oldal nyomtatási ára nem olyan kedvező, mint a tintatartály-rendszerrel ellátott  tintasugaras nyomtatóké. Ezek előnye nem csak a gyors tinta utánpótlás, hanem az utántöltések ára is jóval alacsonyabb. Sajnos a tartályrendszerrel rendelkező nyomtató ára modelltől függően 130 €-tól kezdődik. Ha az Epson EcoTank L1210 tartályrendszerrel rendelkező színes nyomtatók egyikét választanánk, 125 euró körüli összeget fektetnénk be. Ez majdnem háromszorosa a legolcsóbb tintasugaras patronos nyomtatónak. Ezzel szemben, ha összehasonlítjuk a töltések árát, akkor 4 tintapalack ára 2 tintapatron árának csak a felébe kerül. Egy másik tényező, hogy a tintatartály-rendszer palackozott tintáinak a kihasználtsága jóval a 10-szerese a tintapatronok kihasználtságának.

 Egy másik hátránya, hogy ha nem nyomtat túl sokat, a nyomtatóban lévő maradék tinta kiszáradhat, amikor a patronok állnak és nem nyomtatnak. Egy olcsóbb lézernyomtató jobb megoldás lenne. Áruk magasabb, de ha lézer technológiás monokróm nyomtatót választanánk, akkor csak egy tintatartály-rendszeres  színes nyomtató ár magasságában fizetnénk.

Lézernyomtató a háztartásba

 

Az egyik megfizethető lézertechnológiás eszköz a Canon i-Sensys LBP6030B egycélú nyomtató. Meg kell azonban jegyezni, hogy ez a modell csak néhány üzletben vagy e-webáruházban kapható. Inkább egy 185 € és még ennél is magasabb árkategóriájú modellre van esély. Például a HP LaserJet M209dwe modell, amelynek ára szorosan 200 euró alatt van. Mindazonáltal kiváló minőségű lézernyomtatást kínál USB, LAN és Wi-Fi csatlakozással. A lézeres toner kapacitása a szabványos változatban 1100 oldal, a nagy kapacitású változatban pedig 2400 oldal. Hozzá kell tenni, hogy annak ellenére, hogy megfizethető lézernyomtatóról van szó, egy több felhasználós háztartás is nagyszerűen kihasználhatja.

Egy háztartási nyomtató kiválasztása nem nehéz, ha tudja, hogyan kell kihasználni. Annak ellenére, hogy az olcsó készülékeken általában drágább az utántöltés és nem túl kedvező az 1 oldal nyomtatásának ára, nincs okunk olyan túlzottan drága készüléket vásárolni, amelynek lehetőségeit nem fogja kihasználni. Ha aggódik amiatt, hogy a tinta kiszárad, többet fektethet be, és biztos lehet benne, hogy a lézer toner majd kitart addig, ameddig szüksége lesz rá. Jó tudni azonban, hogy ha keveset nyomtat és alacsony a költségvetése, akkor megfizethető nyomtatók is kaphatók.