Irodaszerek

HP LaserJet Pro M15a lézernyomtató kis térbe

A HP LaserJet Pro M15a nyomtató a mikrogazdasági szakembereket és a távmunkát végző alkalmazottakat vagy akár a diákokat célozza meg, akik számára fontos a könnyű, gyors nyomtatás kis térben. Pontosan ennek felel meg a HP LaserJet Pro M15a modell, amely egyben a legkisebb a kategóriájában, sőt, a lézeres berendezések kategóriájában a legolcsóbb is. A HP LaserJet Pro M15a egy nagyon egyszerű fekete-fehér nyomtató, csak egy bemeneti tálcával, amely csak A4-es lapokat és néhány kisebb papírméretet tud tárolni. Sajnos itt nem talál olyan luxusszolgáltatásokat, mint a kétoldalas nyomtatás, és ha síkágyas szkennerre van szüksége, akkor legalább a hasonló kialakítású HP LaserJet Pro MFP 28w-t érdemes keresni. Az M15a modell gyors nyomtatást kínál (19 oldal/perc), a LaserJet technológiához kapcsolódó gazdaságossággal és következetességgel, egy kompakt készülékben. Kicsit több helyet foglal az asztalon, mint egy hagyományos A4-es irodai papír. És bár kevés funkciót kínál (nincs itt LCD-kijelző sem), erőssége a kiváló minőségű fekete-fehér nyomtatásban, a könnyű kezelhetőségben és a kompakt méretekben rejlik.

 

Rövid jellemzők

Nyomtatási technológia: lézer monokróm

Felhasználás  cég/háztartás: háztartás

Nyomtató interfész: USB

Funkciók nyomtató / többfunkció: többfunkciós - nyomtatás

Maximális nyomtatási méret: A4

Automatikus kétoldalas nyomtatás: kézi

Kijelző: nem

 

Méretek és tömeg

Szélesség: 346 mm

Mélység: 190 mm

Magasság: 160 mm

Tömeg: 3,8 kg

 

Egyszerű kialakítás kompakt szerkezetben

A HP vállalat egy kis otthoni iroda számára tervezte a LaserJet Pro M15a készüléket. Mindenkinek, akinek otthon az asztalán nincs elég hely. Még a diákszobában is megtalálja a helyét. A készülék friss fehér színű, és az általános kialakítás minimalista. A nyomtató nem tartalmaz LCD kijelzőt, csak három gombot, amit nem veszünk hátránynak.  Készenléti módban nem ad ki zajt, így ez a nyomtató nem zavarja Önt a munkában. Az igazi nyomtatás viszont elég zajos, de elég gyorsan nyomtat. Az adagolótálcába 150 lapot helyezhet el, a kimeneti tálcában viszont csak 100 oldal fér el. Ha túltölti a kimeneti tálcát, akkor az asztalán papírlavina lesz, mert a kimeneti tálca viszonylag gyengén csúszó műanyag sínekre támaszkodik. A festékkazetta viszonylag nagy, és könnyen becsúsztatható a gépbe. A csere szükségességéről a mellékelt alkalmazás tájékoztat. A hátoldalon találjuk az USB kábel négyzet alakú csatlakozóját, amit a csomag tartalmaz. Ennek a kis nyomtatónak a domináns eleme a viszonylag nagyméretű vállalati logó. Jó szintű a feldolgozás, és annak ellenére, hogy a műanyagok nem tűnnek túl erősnek, az üzemeltetés alatt semmi zavaró hangokat sem észlelhet.

 

Funkciók és egyszerű kezelés

A HP LaserJet Pro M15a nyomtató méretének és költségének minimálisra csökkentése érdekében a funkciókészletet is minimálisra csökkentette a gyártó. Például csak egy adagoló papírtálca számára van hely, amely 150 A4-es vagy A5-ös papírlapra vagy tíz DL- vagy C4-es borítékra korlátozódik. Más méretű papírlap nem adagolható be. Mivel ez egy monokróm nyomtató, nincs hely több tintakazetta számára, így a HP LaserJet Pro M15a modell csak fekete-fehér nyomtatást kínál. És sajnos csak a papír egyik oldalára tud nyomtatni. Ha kétoldalas nyomtatást szeretne, fordítsa meg a papírt, és tegye vissza, tehát ez csak manuálisan lehetséges. A csatlakozás az USB-kábelen keresztüli alapcsatlakozásra korlátozódik. A HP LaserJet Pro M15a leáll, ha tétlen, és energiát takarít meg, ha nem használja a nyomtatót. Az indítási idő viszonylag gyors, ezért értékes funkcióról van szó .

 

Nyomtatási sebesség és minőség

A nyomtatási sebesség 19 oldal/perc, de az lehangoló, hogy a nyomtatási sebességen vagy minőségen nem lehet változtatni. A nyomtatási felbontás valójában meglehetősen alacsony, 600 x 600 dpi. Az A4-es és A5-ös papír viszonylag gyorsan átmegy a nyomtatón, így szinte meglepetés, hogy valami rá van nyomtatva. Nekem úgy tűnt, hogy csak a DL borítékok lassították le, mert  a tálcába csak alig férnek be és menet közben a széleken súrlódnak. Kár, hogy nem áldoztak fel egy kis nyomtatási sebességet a nyomtatási minőség érdekében, mert a szöveg túl világos és halvány. Az eredmények hasonlóak, mint egy teljes méretű lézernyomtatónál, expressz vagy vázlat beállítással. És ha nyolcra vagy kilencre csökkenti a pontok méretét, meglehetősen nehéz lesz leolvasni a részleteket. A probléma az, hogy a nyomtatási felbontás meglehetősen alacsony, 600 x 600 dpi. Másrészt az eredmények konzisztensek, és a nagyon kevés szöveg legalább immunis az elmosódás ellen, ahogy az az egyenértékű tintasugaras modelleknél is történik.

 

A fekete-fehérben nyomtatott fényképek azonos sebességgel érkeznek a kimeneti tálcába, de szintén korlátozott felbontással rendelkeznek. Ne feledje, hogy a HP LaserJet Pro M15a nem elsősorban fényképekhez készült nyomtató. Vegyes szöveges dokumentumok nyomtatására kell használni. Ha azonban sok oldalt hoz létre, az egyetlen olyan funkció, amelyet igazán szeretne az ellenőrzőlistán, az a kétoldalas nyomtatás, mert enélkül a papírköltség megduplázódik. Ez a hiány mondhatnánk, hogy végzetes. A HP LaserJet Pro M15a nyomtató fő vonzereje a kompakt méret és az alacsony ár. Valamint jelentős előnye a hasonló kedvező árú tintasugaras modellekkel szemben, mivel a toner nem szárad ki a leállások között, így jelentős üzemeltetési költséget takarít meg.

 

A nyomtató előnyei

 - Érdekes kompakt méret

- kiváló minőségű lézernyomtatás

- egyszerű kezelés

- jó nyomtatási sebesség

- automatikus kikapcsolás inaktivitás esetén

- kellemes kialakítás

 

A nyomtató hátrányai

- korlátozott csatlakoztatás

- nem tartalmaz duplexet

- csak egycélú nyomtató

- csak fekete-fehér nyomtatás

- nincs kijelzője

 

Festékkazetták

Ehhez a lézernyomtatóhoz egy HP44A jelölésű festékkazetta tartozik, amelynek kapacitása 1000 oldal. Előnye, hogy ennél a modellnél a felhasználó csökkentheti költségeit, ha féláron vesz egy alternatív utántöltést.

Értékelés a végén

A lézernyomtatók költséghatékonyabbak, mint a tintasugaras nyomtatók. Általában nagyobbak, így ez a kis HP LaserJet Pro M15a megoldás lehet a távmunka végzésére  vagy kisirodai dolgozók számára. Diáknak is jó választás. Megbízhatóan és gyorsan nyomtat. A nyomtatási minőség azonban hiányos, és az automatikus kétoldalas nyomtatás hiánya a legnagyobb hátrány, amely növelheti a papírköltséget. Ennek a kiküszöbölését igyekszenek elérni az alternatív festékkazetták elérhető áron történő támogatásával.