Irodaszerek és iskola

Kipróbáltuk a Canon Pixma Pro 10 modellt

Gyakran kapunk kérdéseket ismerősöktől egy igazán jó fényképnyomtatóval kapcsolatban. A mindennapi használatra szánt nyomtató a dokumentumok és néha fényképek nyomtatására árban olcsó, és valóban van miből választani. Azonban, ha a felhasználó egy kicsit igényesebb, vagy ha igazi fényképész, akkor a nyomtató eszközeinek is meg kell felelniük bizonyos minőségi feltételeknek. Ott biztosan nem lesz elegendő egy klasszikus tintasugaras nyomtató két patronnal, egy feketével, a másik pedig háromszínűvel. Ár szempontjából valamivel magasabb szintre kerülünk, és a minőség tekintetében is magasabbak az elvárások. A Canon Pixma Pro 10 tintasugaras fotónyomtató bejutott a keresőnkbe.

 

Rövid jellemzés

Tintasugaras fotónyomtató/ színes nyomtatás/ A3/ A3 +/ USB/ Wi-Fi/ LAN / Apple AirPrint/ Easy PhotoPrint

Méretek és tömeg

Mélység 385 mm/ szélesség 689 mm/ magasság 215 mm / tömeg 20 kg

 

Formatervezés

Első pillantásra egy szép stílusos nyomtató a fekete-szürke szín kellemes kettős kombinációjában, érdekes vezérlőkkel és fémutánzatban sok mindent kínál. Kicsit robusztusabb benyomást kelt, de éppen a színkombináció modern, elegáns megjelenést kölcsönöz neki. Nem tagadhatjuk le a jó minőségi gyári kivitelezést, az ergonómiát és a kezelőszervek nagyon jó elrendezését. A jobb első oldalon két nagyobb gomb található: az egyik be- és kikapcsolásra, a másik a figyelmeztetésekre szolgál. Alattuk található egy kisebb gomb, amely a Wi-Fi kapcsolat vezérlését jelzi. Valamivel alacsonyabban az USB-port található, amelyet gumiborítás véd. Ezt használhatja a PictBridge-el kompatibilis eszközök csatlakoztatásához. Digitális fényképezőgépet vagy videokamerát csatlakoztathat a fényképek nyomtatásához közvetlenül egy ilyen eszközről.

Funkciók

Ezt a modellt különösen azok a felhasználók fogják értékelni, akik szeretnek fényképezni, és minőségi eszközre van szükségük a fényképek nyomtatásához. A Canon Pixma Pro 10 képes A3 + formátumra nyomtatni, és tíz LUCIA pigmenttintát használ Chroma Optimizer technológiával (színtelen oldat). Ez egyenletes fényű  színoptimalizálókat biztosít és a fekete színt jobban kiemeli. A kiváló minőségű nyomtatás mellett ez a modell gazdag csatlakoztathatóságával is lenyűgöz. A csatlakozás klasszikusan lehetséges USB kábellel, csatlakozás a LAN hálózathoz és vezeték nélküli kapcsolat is rendelkezésre áll Wi-Fi-n keresztül. Kétoldalas nyomtatást is tartalmaz, de csak kézi kivitelben. A különféle típusú papírokra történő klasszikus nyomtatás mellett ez a modell a CD / DVD / BD lemezekre történő nyomtatás funkcióját is magába foglalja, még a szegély nélküli nyomtatás lehetőségével is. Közvetlenül a csomagban van egy adapter, egy tárral egy lemez számára, amelynek átmérője 12 cm.

Nyomtatási sebesség és minőség

A maximális nyomtatási felbontás 4800 x 2400 dpi. Ez a nyomtató tartalmaz egy 150 lapos kapacitású hátsó tálcát és egy 1 lapos kézi adagolót. Természetesen van benne lemeztálca is a lenyomatokra. A10 egyedi festéknek köszönhetően magas színvonalú a színes fényképek nyomtatása, csakúgy, mint a fekete-fehér nyomtatás. Akár három monokróm tintát is használhat fekete-fehér dokumentumok nyomtatásakor. Gyorsaságát tekintve különbözik a nyomtatási konfigurációtól, a színes dokumentum A3 + formátumra való nyomtatása a legjobb minőségben körülbelül 3,5 percet vesz igénybe. 1,5 perc alatt nyomtathatja ki az A4-es méretet.

 

A nyomtató előnyei

- kiváló minőségű színes fénykép és fekete-fehér nyomtatás

- nyomtatás A3 + formátumban

- 10 egyedi pigmentfesték (színes fényképek nyomtatási minősége, széles színskála)

- egyenletes, kiváló minőségű fényesség és erős fekete megjelenítés (színoptimalizáló)

- kiváló színtartóság a nyomtatáshoz

- CD/ DVD/ BD lmezre való nyomtatás

- minőségi gyári feldolgozás

- gazdag csatlakoztatás

- egyszerű kezelés

- kellemes kialakítás

A nyomtató hátrányai

- kétoldalas nyomtatás (csak kézi)

- magasabb ár

- magasabb töltési költségek

- kisebb tintapatronok (14 ml)

- a kijelző hiányzik

 

Újratöltések a nyomtatáshoz

A Canon Pixma Pro 10 modell tintasugaras technológiát használ 10 egyedi LUCIA pigmentfestékkel és Canon FINE nyomtatófejjel a nyomtatáshoz.

A nyomtató három fekete-fehér tintát használ a fekete-fehér nyomtatásho

- PGI-72PBK (fényképészeti fekete)

- PGI-72MBK (matt fekete)

- PGI-72GY (szürke)

A színes nyomtatáshoz ezzel a jelöléssel ellátott színes tintákat használnak

- PGI-72C (cián)

- PGI-72M (bíborvörös)

- PGI-72Y (sárga)

- PGI-72PC (fényképészeti cián)

- PGI-72PM (bíborvörös)

- PGI-72R (piros)

- PGI-72CO (színtelen színoptimalizáló)

Ez a nagy formátumú nyomtató a papírtípusok széles választékát támogatja a sima, matt, félig fényes és fényes fotópapírtól a különféle művészeti papírokig. Mivel kiváló minőségű fotónyomtató nyomtatáshoz, a legmegfelelőbb fotóprémium papírok közvetlenül a gyártótól származnak.

Értékelés

A nyomtató színes fényképeinek a minősége nagyon magas, és nem félünk kijelenteni, hogy összehasonlíthatóak a stúdiófotókkal. Ez a modell a kivételes minőségét mindössze 10 egyedi festéknek és optimalizálásnak köszönheti a chroma optimalizálóval. A készülék ára azonban magasabb, ezért általában a fotósok vagy egy kisebb fotózással és formatervezéssel foglalkozó cégek fektetnek be egy ilyen nyomtatóba. Kiváló A3-as poszter nyomtatása, kiváló színvisszaadással és hosszú tartóssággal a nyomtató fő előnye. Ha elhasználja az egyik tintát, akkor csak azt cseréli le, amelyet elfogyasztott. Ez egy nagy előny. Számolni kell azonban valamivel magasabb költséggel, ha több utántöltőt vásárolunk, mint a klasszikus négynél. Szoftvert is kap a nyomtatóhoz, akár a mellékelt CD adathordozó formájában, akár letöltési linkek formájában a gyártó hivatalos webhelyéről. Ezek a My Image Garden (tartalmazza a HD Movie Print1 és a Quick menüt), az Easy-PhotoPrint Pro2, az Easy-WebPrint EX3, a Solution Menu EX és a Color Management Tool Pro letöltése. A nyomtatási minőség és a nyomtató egyszerű vezérlésének minden előnye ellenére hibáztatjuk ezt a modellt a magasabb árért, az automatikus kétoldalas nyomtatás hiányáért és a kijelző (legalább informatív)  hiányáért. Kétsoros is elég lenne.

Tipp az Ön számára

Finomhangolhatja a nyomtatót egy adott munkakörnyezetben, és lehetőség van a színek szinkronizálására is több nyomtató között. Az ICC profilok és a különféle típusú papírokra történő nyomtatáshoz szükséges teljes kézikönyv letölthető közvetlenül a CANON gyártó webhelyéről a szoftver részben. Itt nemcsak szoftvereket és kézikönyveket tölthet le, hanem különböző nyomtatómodellekhez tartozó illesztőprogramokat is.