Irodaszerek és iskola

OKI Pro8432WT

A cserélhető fekete-fehér festékkel ellátott nyomtató

A blogunk egyik cikkében nemrégiben az inverznyomtatásra és a sötét, színes vagy fekete háttér fehér nyomtatására összpontosítottunk. Megemlítettük azokat a nyomtatókat, amelyek fehéren nyomtathatnak. Egyet közülük  szeretnénk bemutatni. Megtalálhatja az OKI gyártójának ajánlatában, OKI Pro8432WT néven. Ez egy színes digitális LED-nyomtató, amely nemcsak fehéren képes nyomtatni, hanem lehetőséget kínál arra is, hogy az utolsó frissítés után a fehér festéket fekete színűre cserélje. A nyomtató kiválóan alkalmas egy kis vagy közepes méretű grafikai stúdióba, ahol a nyomathordozók széles skálájának köszönhetően teljes mértékben kihasználhatja annak lehetőségeit.

 

Rövid jellemzés

Nyomtatási technológia: LED digitális színes Felhasználás cég/ háztartás: kis, közepes méretű vállalkozás

Nyomtató interfész: USB/ LAN/ (a Wi-Fi modul opcionális)

Funkciók nyomtató / többfunkció: nyomtató - nyomtatás

Maximális nyomtatási formátum: A3 Automatikus kétoldalas nyomtatás: nem

Kijelző: igen

Méretek és tömeg

Szélesség: 449 mm

Mélység: 552 mm

Magasság: 360 mm

Tömeg: 37 kg

 

Szép kialakítás és kényelmes kicsomagolás

A nyomtató nem kicsi eszköz, a tömege is jelentős, közel 37 kg, a fogyóeszközökkel együtt. Mérete ellenére a kialakítás kellemes, elsősorban a lekerekített élek és a minőségi gyári kivitelezés miatt. Ez a modell fehér színben kapható, sötét szürke díszítéssel. Úgy tervezték, hogy a legkényelmesebb vezérlést tartsa szem előtt. A készüléken kívül a csomag különálló 4 x indító színes tonerrel, 4 x képhengerrel, hálózati kábellel, utasításokkal és telepítő CD-vel is rendelkezik. Ha nem rendelkezik CD/ DVD meghajtóval a laptopjában vagy a számítógépében, akkor az illesztőprogramokat közvetlenül a gyártó webhelyéről töltheti le. Maga a csomagolás úgy van megtervezve, hogy nem kell körülményesen kihúznia egy nagy nyomtatót a kartondobozból. Csak engedje el a kartondobozt az oldalakon, és húzza ki az egész oldalt és a tetejét. Itt marad a doboz alsó része, amelyen az eszköz található. Csak nyissa ki a felső fedelet (biztosítja ki  az oldalsó gombbal) és a nyomtató előlapját, ahova a festékkazettákat képhengerrel felszerelve  behelyezi az egyes tartályokba. Természetesen nem szabad elfelejtenie a patronok és a képhengerek fóliáinak leválasztását. Az új festéket első használata előtt óvatosan rázza fel, hogy a festék egyenletesen felrázódjon. A nyomtató lefedése után egyszerűen csatlakoztassa a töltő kábelt és az USB kábelt, amelyet a csomag nem tartalmaz. A készülék eleje tartalmaz egy 300 lapos papírtálcát és egy 100 lapos többcélú tálcát. Az elején található a vezérlőpanel, amely tartalmazza a vezérlőgombokat, a numerikus billentyűzetet és egy kisebb, kék háttérvilágítású LCD kijelzőt. A papír kijárat a készülék hátulján van.

 

 

Funkciók és opcionális CMYW/ CMYK rendszer

A LED-nyomtató fő előnye a fehér tonerrel való nyomtatás. Az eszközt a számítógéphez USB-kábellel és Ethernet-kábellel csatlakoztathatja a LAN-hoz. Miután csatlakoztatta a számítógépet vagy a laptopot, csak annyit kell tennie, hogy telepíti az illesztőprogramokat és beállítja a nyomtatási beállításokat. A nyomtatási beállítások széles választékát, hordozó- és ICC-profil-lehetőségeket kínálnak. Alapértelmezés szerint az OKI Pro8432WT nem támogatja a Wi-Fi vezeték nélküli nyomtatást. Ezt a csatlakozási lehetőséget azonban az opcionális Wi-Fi modul telepítésével is elérheti. A belső memória, amely alapértelmezés szerint 256 MB, 768 MB-ra bővíthető. Ezenkívül ez a modell SDHC kártyával max. 16 GB-ra bővíthető. Az alapmodell egy processzor 800 MHz-es  teljesítményével működik. A nyomtató legújabb frissítése lehetővé tette a fehér és a fekete toner közötti választást. A felhasználó így olyan eszközt szerez be, amely felhasználható a CMYW vagy a CMYK színrendszerben történő nyomtatáshoz. A fehér festék használatának az átmenete  és a feketére váltása több lépést igényel. A bíbor, cián és sárga színárnyalatokkal ellátott CMYW modellekkel akár a fekete színig is eljuthat, vagy legalábbis annak a hihető fekete árnyalatához. Ha a fehéret fekete tonerre cseréli, akkor gazdagabb és igazabb fekete színt kap. Ha többet nyomtat feketével, akkor ez is gazdaságosabb, mint a fekete helyettesítése a fennmaradó 3 szín összetételével.

 

 

A CMYW modellről a CMYK-modellre való váltáshoz cserélje ki a tonereket és a képhengereket. Mindenekelőtt az OKI Pro8432WT nyomtatómodellhez fekete festéket és képhengert kell vásárolnia. A következő lépés az ICC színprofil és a speciális médiafájl letöltése a gyártó webhelyéről. A nyomtató beállításainál be kell állítania az ICC színes profil használatát a fekete festékkel való nyomtatáshoz.

 

Nyomtatási sebesség és minőség

Az OKI Pro8432WT LED nyomtató digitális LED nyomtatási technológiával nyomtat színes módban, 1200 x 600 dpi felbontással. Percenként 35 oldalt nyomtat A4-es szabványos papírra, 20 oldalt A3-as papírra vagy 10 oldalt átlátszó fóliákra (textil hátlap). A nyomtató bekapcsolás után 25 másodpercen belül vagy az alvó üzemmódból 20 másodpercen belül kinyomtatja az első oldalt. A bemeneti kapacitás 400 lap, ebből 100 lap a többcélú tálcához, és a kimeneti kapacitás 250 lap nyomtatott oldallal lefelé vagy 100 lap nyomtatott oldalal felfelé. A fehér színnek köszönhetően sokféle nyomathordozóra és speciális fóliára nyomtathat, ahonnan a nyomtatást át lehet vinni textilre és más sötét színű anyagokra.

 

A nyomtató előnyei

- minőségi digitális LED technológia

- a nyomtató teljesítménye

- nyomtatási minőség és sebesség

- támogatás a nyomathordozók széles skálájához

- bővítés kiegészítőkkel

- LAN (opcionális Wi-Fi)

- fehér festék nyomtatás

- opcionálisan CMYW rendszert CMYK-ra változtathatunk

- a nyomtató egyszerű beállítása és kezelése

 

A nyomtató hátrányai

- magasabb ár

 

Nyomtatópatronok

Ez a nyomtató 4 különálló festékkazettával rendelkezik, saját képhengerekkel. A bíborvörös, a ciánkék, a sárga és a fehér tonerek a CMYW rendszerben használt csomagolásban alapkivitelben vannak. A CMYK rendszerre való váltáskor a fehér festéket fekete festékkel kell felcserélni (természetesen a képhengerrel is). A tonerhozam 10 000 A4-es oldal a bíbor, cián és sárga festéknél. A fehér festéknek 4500 oldal hozama van A4-es méretnél. A csere fehér festékeket 2x a nyomtató dobozában találja, a kezdéshez. Az A3 méretű papírra történő nyomtatáskor a hozam értékek  különböznek. A képhenger élettartama 30.000 A4-es oldal a színes tonerhez és 9000 oldal a fehér tonerhez.

 

Értékelés

Az OKI Pro8432WT LED nyomtató nagyon érdekes eszköz, amelyet különösen a kis- és közepes méretű grafikai stúdiók vagy a reklámcégek nagyra értékelnek. Kisvállalkozások számára is használható. Kiváló előnye a fehér színű nyomtatás sötét színre vagy fekete háttérre. Kiválóan alkalmas promóciós cikkekkel való üzletvitelre vagy textil kis méretű márkázására. Meg kell azonban jegyezni, hogy ha az eszköz textilre nyomtat, ez nem jelenti azt, hogy egy motívum vagy logó nyomtatása közvetlenül a pólóra kerülhet. Maga a nyomtató nyomtathat egy speciális átváltófóliára, amelyet azután egy másik eszközre helyez, úgynevezett póló préseléssel viszi át a nyomatot. Csak annyit kell tennie, hogy a program segítségével létrehoz egy motívumot a számítógépén, lehetőleg egy átlátszó háttérfunkcióval, állítsa be a hordozó típusát, és nyomtatónak adja meg a nyomtatási feladatot. A többcélú papírtálcát speciális papírra és hordozókra tervezték. Az OKI Pro8432WT a fehér toneres LED-készülékek új generációjához tartozik, amelyek csak a legjobb értékeléseket kapják a felhasználóktól a magas kimeneti minőség, a szín kialakítás és a megbízhatóság miatt. A legutolsó frissítés és a fehér és fekete tinta közötti váltás lehetősége után ismét kissé magasabb minősítést kapott.

Tipp az Ön számára

A gyártó weboldalán történő ingyenes online regisztráció után meghosszabbított 3 éves garanciát fog kapni az eszközre és egy életre szóló jótállást az OKI Pro8432WT nyomtató LED-jére.